Életkönnyítő vasárnapi rutin – Egy jó hétkezdet elemei

Évek óta írok már arról, hogy milyen fontos a heti tervezés, így valószínűleg nem lep meg, ha elmondom: minden vasárnapomat úgy zárom, hogy leülök, és naptárat, teendőlistát, jegyzeteket kezembe véve lezárom az elmúlt hetet, majd elindítom az újat – legalábbis papíron. Hiszen az igazi csak egy kiadós alvás után kezdődik, hétfő reggel. Amely hétfő reggel legtöbbünknek nem kedvence, de egy jó vasárnap esti rutinnal lényegesen könnyebbé válhat nemcsak a hétfő, hanem a hét összes napja.

A “vasárnap esti rutin” nálunk szállóige. A családunk minden tagjának van “ilyenje” – igaz, van, aki csak szőrmentén ragaszkodik hozzá, és olyan is van, aki már-már megszállottan ragaszkodik a maga rutinjához; van, akinek mindössze öt perc az egész (dönteni a Peppa malacos és a flamingós pizsama között), a másik végletet pedig én képviselem a magam 2-3 órájával; van, aki reggel letudja az egészet (a Peppa malacos), más pedig (megintcsak én) megvárja, míg este végre csend lesz, és nyugodtan gondolkodhat. Ami ebből remélhetőleg azonnal szembeötlik: a vasárnap (esti) rutin egy abszolút személyre szabható hatékonyságnövelő, életkönnyítő, és sokaknak léleknyugtató eszköz.

Vasárnap = öszvérnap

Miért pont vasárnap? – kérdezheted, joggal. Minden napnak megvan a maga jellegzetessége, de mind közül a vasárnap az, ami a legellentmondásosabb: reggel még kedvedre lustálkodhatsz, napközben élvezheted a szabadságot, de apránként becsúszik a vasárnapi melankólia, hiszen holnap közelségbe került a hétfő, a teendők, az elintéznivalók, a kötelezettségek, a koránkelés… Ezt a kétarcúságot azonban a magad oldalára fordíthatod. Ha már úgyis beszivárog a jövő hét a vasárnapod végébe, akkor ahelyett, hogy megpróbálnád elnyomni ezt az érzést, inkább használd ki, és készülj fel a jövő hétre! Egy jól megszerkesztett rutin abban fog segíteni, hogy a vasárnap hétvégi és hétkezdő funkciói ne keveredjenek – a jövő hétre való felkészülés ne árnyékolja be a pihenésre szánt időt, ugyanakkor maradjon rá elegendő idő és energia. Ezzel a kétarcú vasárnappal kipihenve, de felkészülten vághatsz neki a hétnek.

Mi kerüljön a vasárnapi rutinba?

A vasárnapi rutinod elemeit természetesen magadnak kell kiválasztanod, ám mutatok egy modellt, ami szerintem jól működik.

vasárnapi rutin összeállítása

Visszatekintés és tervezés

Ha csak egy elemet választasz ki, akkor ez legyen az – a heti tervezés egy olyan alap, amire később rá tudsz építeni egy komolyabb rutint is, de önmagában is elkerülhetetlen eleme egy hatékony hétnek, tehát ha nem hat meg a vasárnapi rutin koncepció, akkor is nagyon ajánlom a rendszeres heti tervezést.

És visszatekintést. Merthogy a tervezést optimális esetben megelőzi a visszatekintés. Hogyan telt ez a hét? Mi ment jól? Mi ment kevésbé jól? Milyen tanulságaim vannak? – és így tovább. Visszatekintés nélkül is lehet tervezni, azonban ahhoz, hogy haladhass és fejlődhess (tudásban, szakmádban, emberileg), fontos látnod azt, hogy most hol tartasz. Ha figyeled valamilyen formában a szokásaidat, akkor ezen a ponton érdemes rápillantanod a szokáskövetődre is, hogy lásd, mi a tendencia mostanában, kell-e valamin változtatnod.

Ez a kicsit elmélkedősebb szakasz általában segít abban is, hogy a fejedben úszkáló mindenféle ötlet- és gondolatkezdemények is a helyükre kerüljenek, tehát ilyenkor érdemes egy “gondolatkisöprést” is tartani, és kitenni papírra mindent, ami eszedbe jut.

Ezután következik a jövő hét megtervezése. Erről a témáról egy komplett cikksorozatot meg lehetne tölteni, úgyhogy most csak dióhéjban: jöhet

 • a céljaidhoz vezető következő lépések meghatározása
 • teendőlista elkészítése, teendők priorizálása
 • naptárad áttekintése, aktualizálása
 • konkrét célnak/teendőnek dedikált időblokkok kijelölése
 • pihenés és kikapcsolódás beütemezése stb.

Ha számolnod kell a családdal is, akkor érdemes őket is bevonni a tervezésbe valamelyik ponton és valamilyen formában. Gyerekekkel igazán komplikált tud lenni a logisztika, ezt érdemes minél pontosabban megtervezni ilyenkor, nagyobb gyerekek esetén akár családi kupaktanács formájában is.

Én mindig meg szoktam tervezni a lefekvési időket is. Ez túlzásnak tűnhet, de mivel erős hajlamom van az éjszakázásra, ráadásul változó időpontokban indulnak a reggeleim, így hasznos, ha tudom előre, melyik este meddig lehet bagolykodni, s mikor lövik ki a pizsamát.

Ne felejtsd el végül ellenőrizni a terved: biztosan bele fog férni mindez a hetedbe? Ha nem, akkor ne hitegesd magad azzal, hogy majd valahogy lesz, mert a helyzet az, hogy a valóság még annál is húzósabb, mint ahogy papíron kinéz, nem fog csoda történni.

Rendrakás

Külön pontként beszélek róla, de nagyon nehéz a rendrakást időben elkülöníteni az előző ponttól, legalábbis ami az információt illeti. Érdemes rendezett körülmények között kezdeni az új hetet, hogy ne értelmetlen keresgéléssel menjenek a drága perceid. Márpedig a hétközbeni kapkodásban fel-felgyűlik az e-mail, növekszik az ilyen-olyan iratkupac, fura helyeken jelennek meg mappák és fájlok. A jövő heted alakítgatásakor óhatatlanul is hozzányúlsz ezekhez a kaotikus képződményekhez, ezért a rutin kialakításakor érdemes úgy kalkulálni az idővel, hogy férjen bele az inboxod vagy a desktopod rendbe tétele, a feldolgozatlan papírok elrendezése. (Esetleg a rendszeres archiválás… De nem akarlak perfekcionista mélységekbe sodorni.)

A rendrakás nemcsak az elektronikus és/vagy hivatalos dokumentumokra vonatkozik, hanem úgy általában a környezetedre is. Sokkal nyugodtabban indul a hét, ha nem az előző heti káoszon kell átverekedned magad. Nem azt mondom, hogy tarts világra szóló nagytakarítást vasárnap este, de egy gyors rendrakás belefér. Nálunk klasszikus feladat az ágyneműcsere (nincs is annál jobb, mint friss ágyneműben pihenni rá az előttünk álló hétre!) vagy a hűtő tartalmának átnézése (mi jár le a héten, mit kell vásárolni). És ezen a ponton már lassan át is léptünk a harmadik pillérre…

vasárnapi rutin összeállítása

Hétindítás

Ha eddig és nem tovább – megértelek. Átgondoltad a múlt hetet, megtervezted a következőt, és még nagyjából rendbe is szedted a környezeted – szuper vagy, jöhet a relax! De ha még maradt kis energiád, ezen a ponton tudsz még egy nagyot lendíteni a jövő héten, és megkönnyíteni a saját dolgod.

Jöhet minden, ami gördülékenyebbé, kiszámíthatóbbá teszi a heted. Néhány ötlet:

 • menütervezés, bevásárlólista elkészítése (+ ha online vásárolsz, heti bevásárlás összeállítása, beütemezése)
 • tízóraik megtervezése, kiporciózása (amit lehet)
 • időjárás ellenőrzése, programok hozzáigazítása
 • heti költések áttekintése, jövő heti költségvetés
 • heti edzésterv kigondolása
 • “mikor mit veszek fel” ötletek összegyűjtése stb.

Ha vannak apró-cseprő teendőid, amelyeknek mindig csak keresed az alkalmas időt, ilyenkor pörgetheted azokat is, mondjuk 15-20 perc erejéig.

Ilyenkor érdemes ellenőrizni mindent, ami fontos lehet a hétre: megvan-e minden infó, cucc, amire szükség lesz, elő-, fel-, ki-, bekészíteni, netán pótolni, ha valami hiányzik.

Az én legfontosabb hétindító szokásom az e-mailek “kilövése”. Ha megkérdeznék az összes ügyfelemet, barátomat, családtagomat, hogy mikor szoktak e-mailt kapni tőlem, 60%-ban a hétfő reggelt említenék. Megírok minden olyan levelet, ami valamilyen ügyet előrelendít, beidőzítem hétfő reggel 8 órára, majd azzal a tudattal fekszem le, hogy mozgásba lendültek a fogaskerekek. Mire legközelebb (hétfő délben) ránézek a leveleimre, már csomó infó megérkezett, folyamatok elkezdődtek – lendületbe kerültek a dolgok.

Pihenés & Kikapcsolódás

Fenti lépések mind-mind hozzásegítenek egy hatékonyabb, ezáltal nyugodtabb héthez, de semmiféle tervezés-szervezés nem pótolhatja a kikapcsolódást és pihenést, aminek feltétlenül helyet kell kapnia a vasárnapodban – hiszen végül is erre való, nem?

Tégy a vasárnapi rutinod részévé olyan tevékenységeket, amelyek érted vannak! Lehet ez valamilyen pihentető rituálé (habfürdő, szauna, olvasás), vagy aktívabb cselekvés is (kirándulás, séta, sport). Csinálhatod egyedül (olvasás) vagy másokkal (társasjáték este). Főzhetsz valami egészségeset és finomat, ezzel kompenzálandó a hétközben időnként becsúszó gyors étkezéseket. Ha szokásoddá teszed, hogy a vasárnap estédet valamilyen igazán kellemes programmal zárod, akkor a közelgő hétfő okozta melankólia is kisebb hangsúlyt kap a jó élmények (és az azt megelőző várakozás) miatt.

Ami pedig talán a legfontosabb: kapcsold ki a külvilágot, különösen este, tarts egy mini digitális detoxot, és feküdj le időben! Tervezés ide, hétindító praktikák oda, a kiadós alvásnál nincs jobb hatékonyságnövelő csodaszer!

A rutin megépítése

Mielőtt frászt kapnál e kiterjedt rutinelem-arzenáltól, megnyugtatlak: nem kell mindent bevezetned! Válassz ki egy-két olyan tevékenységet, ami passzol hozzád, és amiről úgy érzed, tényleg elő fogja segíteni a heted, és kezdd el! Méghozzá kicsiben! Nem kell egyből egy komplett rutinnal előállnod, apránként rakosgasd össze a saját rutinod, mintha legóznál! Figyelgesd, melyik lépés váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és melyik az, ami fölösleges számodra.

A rutin kiépítése így akár hetekig-hónapokig is eltarthat, de akár egész életre szólhat: én például 2007 óta csinálom ugyanazt a vasárnap esti rutint, persze hozzáalakítva az aktuális élethelyzetemhez (és nem, nem unalmas, sokkal inkább otthonos és megnyugtató).

Ha pedig kialakult a rutinod, akkor sem kell szentírásnak tekintened! Lesz, amikor inkább elmész egy vasárnap esti koncertre, és nem marad rá időd; máskor fáradt leszel, és csak a felét tudod megcsinálni a rutinodnak – és ez így teljesen rendben van! A rutin van érted, nem fordítva.

Érdemes még eldöntened azt, hogy mikor csinálod meg ezeket a teendőket. A (némileg) időhöz kötöttség segíteni fog abban, hogy elkülönüljön a nap vasárnapi és “pre-hétfői” része. Nekem az vált be, hogy este 7 körül “zárom” a vasárnapot, és a gyerekek esti rutinjával elindul a jövő hét, hiszen ők már a hétfőre való tekintettel hétköznapi időben fekszenek le. Jöhetnek a mindenféle előkészületek, s ha elcsendesedtek, akkor a tervezés, végül egy kis olvasás, körömlakkozás (engem ez kapcsol ki), és időben lefekvés. Hiszen mindjárt itt a hétfő…

Ha megtetszett a rutinosdi, olvass a reggeli rutin kialakításáról is!

Képek forrása: pexels.com.

További tartalmakért iratkozz fel a hírlevelemre!

Fejlesztenéd a hatékonyságod?

vagy

Leave a Reply