Anya: a logisztikai antitálentum – piszkálódás szakmai szemmel

Egy hűséges olvasómtól kaptam nemrégiben egy levelet, benne egy linkkel, amely egy online női magazin egyik cikkére mutatott. Ezen cikk egy édesanya, más néven “családi logisztika-szakmenedzser” egy meglehetősen zaklatott napját írja le. Olvasva a cikket egyre feljebb szaladt a szemöldököm, mindjárt el is magyarázom, hogy miért…
Érdemes továbbolvasni »

pomodoro módszer

Pomodoro-módszer – Minden, amit a világ legegyszerűbb hatékonyságnövelő technikájáról tudni akartál

A Pomodoro-módszer a hatékonyságnövelés svájci bicskája. Olyan eszköz, amelyet bedobhatunk az igazán fontos céljaink elérése érdekében éppúgy, mint a kínszenvedés kategóriába tartozó apró-cseprő teendőink legyűrésében; amely segít fókuszálni, a halogatást leküzdeni, az időrablóinkat megfékezni; amelyet használhatunk a munkánk megtervezésére, nyomon követésére és mérésére egyaránt – és még sorolhatnám, hány meg hány funkció van ebben az eszközben, amely ráadásul… rettentő egyszerű.
Érdemes továbbolvasni »

Életkönnyítő vasárnapi rutin – Egy jó hétkezdet elemei

Évek óta írok már arról, hogy milyen fontos a heti tervezés, így valószínűleg nem lep meg, ha elmondom: minden vasárnapomat úgy zárom, hogy leülök, és naptárat, teendőlistát, jegyzeteket kezembe véve lezárom az elmúlt hetet, majd elindítom az újat – legalábbis papíron. Hiszen az igazi csak egy kiadós alvás után kezdődik, hétfő reggel. Amely hétfő reggel legtöbbünknek nem kedvence, de egy jó vasárnap esti rutinnal lényegesen könnyebbé válhat nemcsak a hétfő, hanem a hét összes napja.
Érdemes továbbolvasni »

kaizen folyamatos fejlődés apró lépésekben

KAIZEN – Folyamatos fejlődés apró lépésekben

Bármilyen témában is tartok előadást, workshopot, konzultációt, van egy fogalom, ami minden esetben előkerül – akár nevesítve, akár rejtve, de megkerülhetetlenül. Ez a fogalom a kaizen, a folyamatos fejlődés elve. Rendkívül sokoldalú fogalomról beszélünk, amelynek millió értelmezése lehet; annak ellenére ugyanis, hogy eredetileg egy jól definiált gyártáselméleti filozófia, a kaizen véleményem szerint egy olyan szemlélet, amely az életünk minden területére mágikus hatással lehet.
Érdemes továbbolvasni »

hatekony allaskereses

Álláskeresés hatékonyan – Idő- és feladatszervezés az átmeneti időszakban

Két állás között lenni nem könnyű időszak az ember életében. A bizonytalanság, a jövővel kapcsolatos aggodalmak és szorongások, az előzményekből és az esetleges visszautasításokból adódóan akár sérült önbecsülés jellemezhetik ezeket a heteket-hónapokat. A mindennapok pozitív megélésén az sem feltétlenül segít, hogy hirtelen az öledbe szakad rengeteg idő, amely – ha strukturálatlan – könnyen kifolyik a kezedből, ez pedig csak tovább ront a hangulatodon és az esélyeiden is, hogy új állást találj. Pedig ezzel a rengeteg idővel okosan bánva elérheted a célod, meglelheted és megszerezheted álmaid állását, de legalább egy alkalmas következő állomást a karrieredben. Nézzük, hogyan érdemes kézbe venned az irányítást!
Érdemes továbbolvasni »

digitalis egeszseg

Szabadulás a mátrixból – Módszerek a digitális egészségünk megőrzése érdekében

Manapság az online világtól tökéletesen elszigetelődni – akár csak pár óra erejéig is – meglehetősen nehéz. Ám úgy gondolom, nem is feltétlenül cél. Rövid távon ugyan valóban működhetnek a 7 vagy éppen 30 napos kihívások keretében megvalósított digitális méregtelenítések, de fenntartható eredményeket csak egy egészséges egyensúly – méghozzá személyre szabott, önállóan megalkotott egyensúly! – hozhat. Ebben a cikkben olyan irányelveket gyűjtöttem össze, amelyek abban segítenek, hogy megleld és kialakítsd a saját egyensúlyodat, és ezzel élhetőbbé tedd az életed.
Érdemes továbbolvasni »

priorizálási módszerek

8 priorizálási módszer a változatosság kedvéért

A priorizálás visszatérő kulcsmotívum az időgazdálkodásban, így nem árt, ha a tarsolyunkban van egy-két ütős priorizálási módszer. A különféle módszerekkel Dunát lehet rekeszteni. Az alábbi válogatást úgy állítottam össze, hogy minél változatosabb módszerekkel ismerkedhess meg. Mindegyik módszernek más az előnye és a hátránya, így ki tudod választani azt, ami a legjobban passzol a te élet- és munkastílusodhoz, valamint a felállítandó rendszeredhez.
Érdemes továbbolvasni »

3 dolog, ami nélkül az újévi fogadalom csak fogadalom marad

Az első tűzijátékok eldurranása már jelzi: itt az idő, hogy az elmúlt napokban tett fogadalmainkat elkezdjük megvalósítani. Január elseje sokak számára az új kezdetet jelzi, mégis az emberek alig 8%-a tartja be az újévi ígéreteit. Lássuk, mi az a néhány tényező, amely nélkül az idei fogadalom is csak egy kósza emlék lesz már februárban!Érdemes továbbolvasni »

8 kérdés a korán kelésről – reggeli rutin kialakítása a nyugodt és sikeres napkezdetért

Megrögzött éjszakai bagolyként korábban ritkán talált ébren a hajnal (vagy ha igen, akkor az egy nagyon megcsúszott bagolykodás eredménye volt), ám néha, extrém alkalmakkor mégiscsak belefutottam. Ilyen volt tavaly egy februári éjszaka, amikor a kruppos kislányom miatt 3-kor keltem, hogy elkaphassam az esetleges hajnali rohamot. A roham hála az égnek elmaradt, de amíg őriztem az álmát, égett a kezem alatt a munka – s ami még érdekesebb, a kiküldött leveleimre azonnal jöttek a válaszok, chaten villogtak az emberek, pezsgett az élet már hajnali fél 5-kor. Ekkor tapasztaltam meg először, hogy bizony a korai hajnali órák sokunknak igazi aranybányát jelentenek…
Érdemes továbbolvasni »

Az 5 legjobb projektmenedzsment szoftver kicsiknek és nagyoknak

A 21. század lassan a negyedéhez ér, és elmondhatjuk: soha nem pörögtek gyorsabban azok a bizonyos zsonglőrlabdák… Akár magánemberként próbálod egyensúlyban tartani a feladataidat, akár vállalkozóként próbálsz megbirkózni a sokféle szerepköröddel, akár nagyvállalati projektmenedzserként próbálod egyengetni a csapatod munkáját, nagy hasznát veheted egy jó projektmenedzsment szoftvernek.
Érdemes továbbolvasni »