Digitális tavaszi nagytakarítás – 2. rész (telefon, e-mail, közösségi média)

A lom akkor is lom, ha digitális, csak kevésbé feltűnő – olvastam nemrég, és borzasztóan megtetszett a gondolat. Hiszen valóban senkinek nem kell tudnia, hogy az amúgy múzeumszerűen rendes nappalid sarkában álló gép milyen káoszt rejt magában… Csakhogy az a helyzet, hogy bár mást nem zavar, téged igenis fog, még ha nem is tűnik fel elsőre – a digitális felfordulás ugyanis frusztráló és meglehetősen időrabló válfaja a felfordulásoknak. Múlt héten a számítógépen raktunk rendet, ma folytassuk az online világ további bugyraival!

Telefonos appok

Törölj minden olyan appot, amit nem használsz. Az appokra nagyjából ugyanazok az irányelvek érvényesek, mint amelyek a számítógépes programokra. Törölj mindent, amit nem használtál egy ideje / nem telepítenél, ha új lenne a telefonod / duplikáció / haszontalan vagy kimondottan káros az idődre vagy a lelki nyugalmadra nézve. Nézz szét a tesztelésre letöltött appok között is – ha eddig nem került sor a kipróbálásra, nagy valószínűséggel ezután sem fog izgatni a dolog.

Lomtalanítás után jöhet a rendszerezés. Egy jól használható irány az, ha a fő képernyőn csak azokat az appokat tartod meg, amelyeknél fontos, hogy egy mozdulattal elérhetőek legyenek; a nem napi szinten használt, de azért szükséges applikációkat nyugodtan pakold át egy másik képernyőre. Érdemes elrejteni szem elől a tipikus időrabló appokat is (közösségi média, játékok…). Ezeket akár be is mappázhatod – azon túl, hogy így rendezettebb az összkép, az elérési utat is megnövelted, ami segíthet abban, hogy ritkábban nyisd meg az adott alkalmazást.

Telefonszámok és SMS-ek

Néha el is feledkezünk arról, hogy a mobiltelefonunk elsősorban telefonálásra és üzenetküldésre készült – én is majdnem kihagytam ezt a témát, pedig fontos. Pörgesd át a kontaktjaidat – biztos kell mind a 764 telefonszám? Lehet, hogy elfér, de minek? Miért töltenéd azzal az időd, hogy átpörgeted az összes Kovácsot, mire Zsuzsihoz érsz? Miért idegesítenéd magad azzal, hogy melyik “Józsi” a villanyszerelő a négyből? Első körben tehát lomtalaníts, majd konszolidáld az elnevezéseket. A telefonszámok törlése után praktikus átnézni az üzeneteket. Nyugodtan törölj minden olyan üzenetet, ami ismeretlen számról érkezett (ha a kontaktra nincs szükség, az üzenetekre sem…), illetve ilyenkor lehet könnyen és gyorsan megválni többszáz nem fogadott hívás, hangposta, banki, futár és egyéb technikai üzenetektől.

digitalis-takaritas-2-telefon-facebook-email-2

E-mail

Kezdd azzal, hogy egyetlen e-mailcímre irányítod az életed. Na jó, esetleg kettőre, ha a munkád miatt külön címre van szükséged. Az a legjobb, ha a fölösleges címeket törlöd, de ha valamiért ez nem működik, akkor mindet irányítsd át a fő címedre, így elegendő csak egy postaládát figyelned.

A levelek feldolgozásánál alapszabály, hogy 1) amit lehet, törölj azonnal 2) amit lehet, válaszolj meg azonnal 3) amit lehet, archiválj azonnal 4) amit lehet, dolgozz fel azonnal – azaz ha teendőt tartalmaz, írd fel a teendőid közé, és töröld a levelet; ha infót tartalmaz, mentsd el a megfelelő helyre; csak az maradjon a mappádban, amivel aktuálisan és hosszasabban foglalkoznod kell (megválaszolandó levelek, hasznos infók a hétre). Az inbox nem arra való, hogy a már elolvasott leveleket tároljuk! A népszerű inbox zero (azaz napvégi üres inbox) nem kötelező szerintem, de érdemes a lehető legtisztábban hagyni másnapra; emellett legalább hetente egyszer szánj időt arra, hogy a megmaradt, feldolgozandó levelekkel kezdj valamit – ne halmozódjanak hetekig. A lomtárat is ki lehet üríteni, ha nem automatikus – bár elfér, fölöslegesen növeli a digitális zajt.

A postaládád tisztántartásában segít, ha szűrőket (filtereket) állítasz be. Leválogathatod a levelezőlistákra érkező üzeneteket vagy azokat a leveleket, amelyeket csak másolatként küldtek neked – valószínűleg ezek nem olyan fontosak számodra. Ha e-mailes tanfolyamot végzel, csinálhatsz annak is egy külön mappát, és szűrővel leválogathatod őket – így napközben nem fog zavarni az új anyag a munkádban, de amikor rászánod az időt, egyben látod majd a leveleidet. A címkék is nagyon hasznosak – címkézheted teendők vagy projektek szerint a leveleidet, ami éppen praktikus. Az archivált leveleket is mappázhatod, címkézheted, bár a mai levelezők nagyon jól kereshetők, erre nem feltétlenül van szükség.

Megelőzési célzattal iratkozz le minden lényegtelen hírlevélről (tipp: keress rá a leveleid között az “unsubscribe” szóra). Ne feledd: minden hírlevélre fel tudsz iratkozni ismét, ha meggondolnád magad, úgyhogy csak bátran azzal a leiratkozással! A megmaradt hírlevelekre próbáld ki az unroll.me-t, ami a hírleveleidet összefűzi, és saját beállításaid szerint, pl. reggelente egyben megküldi; az unroll.me egyébként a leiratkozásban is segítségedre lesz, egy felületen tudsz leiratkozni minden nem kívánt hírlevélről.

Miután megszabadultál a fölösleges hírlevelektől, iratkozz fel az én hírlevelemre, amelyet havi rendszerességgel küldök nagyrészt a bloghoz kapcsolódó hírekkel és tartalommal, némi extrával fűszerezve. (Ha nem tetszik, arról is leiratkozhatsz bármikor!)

Ha már e-mailezés: törekedj arra, hogy ne a levelezésed uralja a napod. Ennek az a legegyszerűbb módja, ha becsukod a levelezőprogramot, és csak akkor nyitod ki, amikor ténylegesen foglalkozni akarsz vele – mondjuk reggel és este (vagy ahogy a munkád megkívánja).

Közösségi média

Mindenképp külön szót érdemel a közösségi média, mint korunk legnagyobb időrablója. Első körben mérd fel, milyen felületeken vagy jelen – és ezek közül melyek azok, amelyek hozzáadnak az életedhez. A többit nyugodtan el is felejtheted – első körben töröld az appot, egy-két hét után pedig nyugodtan törölheted a felhasználód is.

A megmaradó felületeken csinálj rendet. Nézd át az ismerőseidet; töröld, akiről azt sem tudod, kicsoda (akkor is, ha nem akarod tudni); kövesd ki, aki ugyan ismerősöd, de csupa érdektelen vagy bosszantó dolgot oszt meg. Kövesd ki a (már) nem érdekes oldalakat,  csoportokat. Nézd át a saját oldala(i)dat is, van-e esetleg olyan tartalom, amit inkább letörölnél? A kevesebb több – a közösségi médiában is. Nem árt, ha átnézed az adatvédelmi beállításaidat. Ilyenkor lehet cserélni profilképet, borítófotót is.

Végül az időd szempontjából is rakj rendet. Gondold át, mennyire tükrözi az értékrendedet, mennyire hat pozitívan / negatívan a mindennapjaidra a Facebookon töltött idő, és cselekedj eszerint. A közösségi média nem az ördögtől való, de meg kell tanulni használni; ha hajlamos vagy elveszni az idővonalon random ismerősök státuszait böngészve, szabj határt magadnak – például esténként fél óra.

Bár nem kimondottan közösségi média, de érdemes egy pillantást vetned a Pinterestre, Bloglovinra és egyéb izgalmas, de potenciálisan időrabló és figyelemelterelő felületekre. Én maximum 10 blogot követek egyszerre – ennél többre nincs időm; ha jönne egy 11., törlök egy korábbit – ezzel a módszerrel érem el, hogy a legminőségibb tartalmat kapjam a blogok olvasására szánható időben.

digitalis-takaritas-2-telefon-facebook-email-3

Fizikai takarítás

A digitális lomtalanítás nem áll meg a bitek szintjén – a kézzelfogható eszközökkel is érdemes foglalkozni! Ütött a “jó lesz még valamire” százéves mobilok, “fogalmam sincs, mire jó” kábelek, “nincs már meg a hozzávaló telefon” töltők utolsó órája. Ne feledkezz meg a régi fényképezőkről, pendrive-okról, fülhallgatókról sem! A régi eszközöket megpróbálhatod eladni vagy eladományozni, ha pedig teljesen haszontalan, hulladékudvarban a helye.

A lomtalanítás jó esetben kéz a kézben jár a tudatos vásárlással – azaz olyan eszközeid legyenek, amelyekre szükséged van. Továbbra sem kötelező a laptop, a tablet, de még az okostelefon sem! Csak olyan eszközöket válassz, amelyeket tényleg ki tudsz használni – azokból viszont érdemes a lehetőségeidhez mérten a lehető legjobbat vásárolnod – rengeteg vesződségtől kímélheted meg magad egy jól összerakott géppel. (Használtan is nagyon jó gépekhez lehet jutni!)

Az eszközeidet a digitális lomtalanításon kívül érdemes időnként átnéz(et)ni, az operációs rendszert és a vírusirtót frissíteni (nem viccből jönnek az értesítések). Sokan (köztük én is) sajnálják az időt a számítógép és a telefon rendszeres újraindítására, ami hiba – nagyon be tud lassulni egy régóta dolgozó eszköz. S amit szintén sokan elbliccelnek – a fizikai takarítás. Időnként nem árt letörölni a monitort, pormacskátlanítani a kábeleket, sűrített levegővel kifújni a billentyűzetet; a telefon minimum heti szintű lefertőtlenítése pedig alapvető higiéniai kérdés.

Kapcsolj ki!

A megtisztulási folyamatot zárhatod egy komolyabb digitális böjttel (erről itt és itt írtam), de ha nem vagy ennyire eltökélt, akkor is érdemes megfontolnod, hogy miképpen tudnál bár egy lépéssel eltávolodni az elektronikus eszközeidtől. Mérnök vagyok, gondolhatod, hogy nem vagyok a technikai fejlődés ellensége, ám azt gondolom, a mentális egészségünk szempontjából mindannyiunkra ráfér egy kis kiszakadás az online világból.

Általában véve a tudatosság az, ami a legtöbbet segít. Légy tisztában azzal, milyen eszközt mire használsz, mit keresel az egyes közösségi felületeken, milyen szokásaid vannak a digitális életedet illetően. Használd ki az eszközeidben rejlő lehetőségeket: kapcsold ki az állandóan felugró értesítéseket, némítsd le a pittyogó hangokat, állítsd a telefonod “ne zavarj” üzemmódba (van olyan opció, amely átengedi az előre beállított számokról érkező hívásokat, így a szeretteid elől nem kell elzárkóznod).

Próbáld meg úgy alakítani a napod, hogy legyenek benne monitor/telefonmentes sávok. Egy régi vágású ébresztőóra megóv attól, hogy a telefonod legyen az első, “akire” ránézel; az “evés közben nem telefonozunk”-szabály segítségével kikapcsolódássá, pihenéssé válhat az ebéd; hazaérés után tedd le a telefonod a kulcsokkal együtt, és többé felé se nézz; lefekvés előtt egy órával pedig érdemes kikapcsolnod minden képernyőt, ha pihentető alvásra vágysz, ugyanis a monitor által kibocsátott fény hátráltatja az elalvást. Hétvégente bár egy nap erejéig kapcsolódj ki teljesen, és töltsd ezt az időt ténylegesen magaddal, a családoddal, a természetben – elsőre furának fog tűnni, de hamar rá fogsz érezni az ízére, ezt garantálom. Ha van kedved, megpróbálkozhatsz egy hosszabb offline időszakkal is (pl. vakáció alatt) – jót fog tenni a lelkednek (elcsendesülés, befelé figyelés és kifelé figyelés a valódi világra) és a kreativitásodnak (más impulzusok!) is.

A digitális lomtalanításról szóló minisorozat 1. részét itt olvashatod.

Képek forrása: 1, 2.

Leave a Reply