hatékonyság nyaralás után

Hatékony és nyugodt munkakezdés nyaralás után

A vakáció, legyen az önfeledt strandolás, határaidat feszegető hegymászás vagy ház körüli tevékenykedés és otthoni pihenés, jó eséllyel kizökkentett a mindennapi rutinból és a munkahelyi gond(olat)okból. Ám egyszer minden jónak vége szakad, s ismét eljön az első munkanap – ami nem ritkán extra stresszel jár. Az alábbiakban olyan ötleteket olvashatsz, amelyek segítségével könnyebben fel tudod venni a fonalat, hamarabb eléred a “megszokott repülési magasságodat”, és ami tán a legfontosabb: tovább fenn tudod tartani azt a harmóniát, amelyet (remélhetőleg…) a vakáció során magadba szívtál.

Levezető / felvezető nap

Mindenkinek meg vannak számlálva a szabadnapjai, így érthető, ha spórolni akarsz velük, és minél jobban kihasználni az időt – azonban az egyik legrosszabb, amit tehetsz, ha jóformán a repülőről esel be az irodába. Érdemes úgy hazaérkezni, hogy maradjon egy nap levezetésre – például ha hétfőn kezdesz, akkor a vasárnapot meghagyni kicsomagolásra, akklimatizálódásra, pihenésre. Ilyenkor érdemes mentálisan is lezárni a vakációt: kibeszélni az élményeket, lementeni (esetleg megosztani) a fotókat, befejezni az útinaplót (egyre többen írnak ismét!), elszámolni a költségeket, kinek mi. A szálak elvarrása pontot tesz a vakáció végére. A napot zárd egy nyugodt estével, és feküdj le korán, hogy kipihenten fogadd a másnapi kihívásokat. Mert minden bizonnyal lesznek…

Ha a munkád jellege lehetőséget ad rá, érdemes egy felvezető napot is tartani, azaz úgy alakítani a dolgokat, hogy az első munkanapod egyfajta bemelegítésként működhessen – legyen időd képbe kerülni, tervezni, szükség esetén az első tüzeket kioltani. Hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, mikortól számíthatnak rád teljes erőbedobással, a “házon kívül” üzenetedben is úgy tüntesd fel a dátumokat, hogy ez a nap még vakációdként szerepeljen. Legfeljebb majd mindenkit meglepsz a vártnál korábbi válaszaiddal.

Reflexió és jövőkép

Az említett felvezető nap lehetőséget teremt arra is, hogy az első napod ne csak a teendőkről szóljon, hanem a munkád mélyebb vonatkozásairól is. A vakáció után sokan kerülnek melankolikus hangulatba, amelyen segíteni tud az, ha felidézed, miért is csinálod ezt a munkát, mi az, ami motivál, ami örömet okoz benne. Felidézheted a hosszú távú terveidet, ezzel újra perspektívába helyezve a mindennapokat.

Szintén ehhez a – talán első kávé mellett elkövetett – filozofikus etaphoz tartozhat az is, hogy kiírod a fejedben keringő ötleteket és gondolatokat. Mindenfajta pihenés, így természetesen egy vakáció is fokozza a kreativitást, így sokszor a legjobb ötleteink nem is az íróasztalnál vagy a problémamegoldó meetingen keletkeznek, hanem úszás, palacsintasütés vagy éppen autóvezetés közben. Még mielőtt elöntené a gondolataidat az aktuális probléma- és feladatfolyam, írj le mindent, ami felmerült benned ötletként vagy feladatként – utóbbi már átvezetés a következő lépéshez.

Tervezés

Merthogy természetesen a vakáció utáni munkaszervezés esetében is a tervezés lesz mindennek a kulcsa; máskor is a tervezésre támaszkodunk, de olyan esetekben, amikor átcsapnak a fejünk fölött a hullámok, a tervezés az egyetlen csodafegyver. Reméljük persze, hogy nincs szó komolyabb feladatcunamiról, de reálisan nézve van rá esély, hogy összegyűlt az asztalodon és a mailboxodban egy s más az elmúlt napokban-hetekben…

Hasznos, ha már a vakáció előtt írtál egy hozzávetőleges tervet, hogy mivel kellene foglalkoznod a visszatérésed után, így nem kell abszolút nulláról kezdeni a tervezést, de semmi sincs veszve akkor sem, ha nem gondolkodtál előre. Először érdemes összegyűjteni minden teendőt és információt.

Bár a legtöbb ember reflexből nekiesik az e-mailjeinek, én mégis azt javaslom, mielőtt elmerülnél a részletekben, először kerülj képbe az általános helyzettel és hangulattal. Ennek nem kell feltétlenül formális csapatmeetingnek lennie, egy kávé a közvetlen kollégáiddal, menedzsereddel bőven elég lehet arra, hogy értesülj a fontosabb eseményekről, illetve minden olyan tudnivalóról, ami befolyásolhatja a határidőket és a prioritásokat.

És csak most, csak ezután következzen az e-mailjeid átnézése, amikor már látod a viszonyokat, összefüggéseket. Figyelem! Ez még csak a “lefölözés”, nem most kell mindenre válaszolni! A feladat most csupán annyi, hogy összegyűjtöd az összes feladatot, tisztázandót, delegálandót – és nemcsak az e-mailekből, hanem minden olyan forrásból, ahonnan jellemzően beesnek teendők. Legfeljebb az olyan e-mailek és tennivalók esetében tegyél kivételt, amelyek pár perc alatt kipörgethetők, minden más későbbre marad.

Miután nagyjából összeállt a teendőid listája, jöhet a rendszerezés, majd a priorizálás. Utóbbi különösen fontos: egyértelmű, hogy (főleg egy hosszabb) nyaralás után nem fogsz tudni azonnal lekezelni mindent. Jöhet a sürgős-fontos szemüveg (az Eisenhower-mátrixról itt írtam hosszabban), illetve olyan szempontból is megvizsgálhatod a feladataidat, hogy melyek járnak a legnagyobb hatással aktuálisan, melyek azok a feladatok, amelyek egy hosszabb láncolat első dominóját jelentik, és kipipálásukkal mozgásba hozhatod a gépezetet.

Fókusz

Összegyűjtötted, rendszerezted, priorizáltad – most már csak meg kell csinálni. A káosz ugyan elmúlt, hiszen mostanra már bemérhető az előtted álló feladattömeg mérete, de van rá esély, hogy ez nem egy megnyugtató mennyiség, ráadásul vannak köztük igencsak sürgősek. Bármennyire is vonzónak tűnik ezen a ponton a multitasking, most sem érdemes becsapni magad a párhuzamos munkával – egyszerűen nem hatékony, és a hibázás lehetősége is arányosan nő a megkezdett feladatok számával.

Ahhoz, hogy tényleg fókuszáltan dolgozhass, nagyon jól jön, ha nem kell már egyből első nap meetingekre rohangásznod. Ehhez azonban némi előregondolkodás szükséges: még a vakációd előtt érdemes az első napot meetingmentes nappá nyilvánítani, és ki is blokkolni a naptáradban, hogy véletlenül se szervezzen rá senki semmit. Minden más zavaró tényezőt is jó, ha minimalizálni tudsz: ezek mindig stresszorként viselkednek, és nem hiányzik, hogy már egyből az első napon elveszítsd a nyugalmad…

Türelem és egyensúly

S ha már nyugalom: máskor is fontos, de vakáció után végképp megnő a jelentősége a munka-magánélet egyensúlynak. Gondolj bele: belefektettél csomó időt és pénzt, hogy végre kisimuljanak kicsit az idegeid, helyrerázódjanak a gondolataid, figyelmet kapjanak a családtagjaid, majd egyből az első adandó alkalommal újra elcsússzon minden, boruljon az egyensúly, sérüljön a lelki béke… Szigorúan vond meg tehát a határokat, szabd meg a munkanap végét.

Ha az a kifogásod, hogy túl sok a teendő, és pörögni kell, gondolj arra, hogy a vakációd elején is időbe tellett, míg hozzálassultál a nyaraláshoz – ez fordítva is érvényesül, azaz a szokásos tempód, a csúcshatékonyságod sem áll vissza csettintésre, ismét meg kell szokni a mindennapokat. Légy türelmes magadhoz (nyugodtan tarthatsz több szünetet is az első napokban!), hamarosan ismét teljes fordulatszámon, de a lelkedben még a nyaralás adta békével folytathatod a munkát!

Fotók: Pexels, Unsplash.

További tartalmakért iratkozz fel a hírlevelemre!

Fejlesztenéd a hatékonyságod?

vagy

Leave a Reply