3 dolog, ami nélkül az újévi fogadalom csak fogadalom marad

Az első tűzijátékok eldurranása már jelzi: itt az idő, hogy az elmúlt napokban tett fogadalmainkat elkezdjük megvalósítani. Január elseje sokak számára az új kezdetet jelzi, mégis az emberek alig 8%-a tartja be az újévi ígéreteit. Lássuk, mi az a néhány tényező, amely nélkül az idei fogadalom is csak egy kósza emlék lesz már februárban!

1. Motiváció

Vannak kimondottan népszerű fogadalmak. Egészségesebben fogok étkezni. Sportolni fogok. Leszokom a dohányzásról. Minden nap angolozok. Türelmesebb leszek a gyerekeimmel. Különösen a fentiekhez hasonló, mondhatni kézenfekvő fogadalmakkal lehet nagyon mellélőni, ha nem vigyázunk. Nyilván az ember érzi, hogy hol kell változtatnia, ám nem mindegy, hogyan fogunk hozzá.

Ahelyett, hogy hasraütésszerűen kimondanál (vagy átvennél) egy fogadalmat, először gondold át, hogy mi az, ami jelenleg zavar. Ha a jelenlegi fájdalompontod mélyére ásol, akkor fogod ugyanis megtalálni azt a gyökérmotivációt, amire támaszkodva, azt a mindennapokban szem előtt tartva a nehezebb napokon is ki fogsz majd tartani a fogadalmad mellett.

A gyökérmotivációd megtalálásához használd az “5 miért” módszert. Miért fontos neked, hogy változtass? A válaszodat kérdőjelezd meg ismét: és ez miért fontos számomra? Amikor már nem tudsz mélyebbre menni, akkor meglelted a személyre szabott, valódi motivációdat. Innen már nincs más dolgod, mint felépíteni a fogadalmad…

2. Célállítás

A fogadalmakkal az a baj, hogy a levegőben lógnak. A fenti példáknál maradva: mit jelent az, hogy egészségesebben fogsz étkezni? Hogy sportolni fogsz? Hogyan fog ez ténylegesen megvalósulni egy átlagos szerdai napon? Sokféle célállítási elmélettel lehet találkozni az interneten mindenféle betűszavakba öntve, ám van néhány olyan szempont, amelyek valóban megkerülhetetlenek. A jó cél ugyanis:

Új.

Azaz nem a tavalyi fogadalmad leporolt változata! Ha tavaly nem sikerült abban a formában megvalósítani, akkor már tavaly sem volt jó ez a fogadalom. De ha sikerült is jó úton elindulnod, akkor sem biztos, hogy idén is ez lesz a helyes út, változatlan formában! Természetesen előfordulhat, hogy végül mégis a tavalyi fogadalmadat folytatod: ezzel nincs semmi baj, ha ez egy tudatos döntés eredménye! Az automatizmustól, a megszokásoktól azonban óvakodj.

Kevés.

Nyolc fogadalom megvalósításába inkább bele se kezdj – garantált ugyanis a kudarc. Ugyanazon az időn, akaraterőn osztozik majd mindegyik fogadalom, így esélytelen, hogy bármelyiket sikerre vidd. A tervezett fogadalmak közül válaszd ki azt az egyet, amely a legnagyobb hatással lesz az életedre, és maradj annál! Ha mégis több célt szeretnél kitűzni, legalább arra figyelj, hogy ezek ne ütközzenek egymással (pl. a késő esti edzés és a hajnali én-idő nyilvánvalóan összeférhetetlenek).

Konkrét.

Egészen pontosan hogyan fogsz egészségesebben étkezni? Ez mit jelent naponta? Mi az a szokás, amit ehhez napi szinten meg kell valósítanod? Sport? Van egy kitűzött célod? Netán napi, heti szinten fogsz tenni azért, hogy sportosabb év legyen 2021? Tűpontosan, konkrétumokkal fogalmazd meg, hogy miképpen fogsz változtatni – ezen a ponton nemesül céllá a fogadalom.

Reális.

Merj nagyot álmodni – de ésszel! Gondold át, hogy a személyiségedhez, az időbeosztásodhoz, az anyagi lehetőségeidhez mérten megvalósítható-e a célod ebben a formában. Az nem baj, ha a célhoz vezető út tele van kihívásokkal, sőt, egy-egy legyőzött akadály kimondottan motiváló! De a lehetetlen küldetés demoralizáló.

3. Önbizalom

Vagy még inkább: önmagadba vetett hit. Higgy magadban! Ha a fentiek mentén választottál célt magadnak, akkor gyakorlatilag minden adott ahhoz, hogy sikerre vidd a terved. Természetesen szükséged lesz sok-sok kitartásra, néha még szerencsére is, de az alapokat biztosítottad, menni fog! Ha lesznek is elakadások és kudarcok menetközben – mert lesznek! -, akkor is felül fogsz tudni rajtuk emelkedni, hiszen van egy kőkemény motivációd és egy korrekt módon megfogalmazott célod. Képes vagy rá.

Képek forrása: 1, 2.

További tartalmakért iratkozz fel a hírlevelemre!

Fejlesztenéd a hatékonyságod?

vagy

3 dolog, ami nélkül az újévi fogadalom csak fogadalom marad” bejegyzéshez ozzászólás

  1. olvastam ma egy jót: fagyott földbe nem vetünk magot. Sokan erőltetik ezt a januári fogadalom-dolgot, de télen az ember nem a legaktívabb, inkább befeléfordul, pihen. Át kell gondolni, vajon tényleg ez-e a legjobb időszak a hirtelen, energiát igénylő, nagy változtatásokra.

    • Erőltetni semmit nem kell, azonban sokan érzik tiszta lapnak az új évet, ennek energiáját pedig okosan fel lehet használni, ha nem maradunk meg fogadalmak szintjén, hanem célokat fogalmazunk meg. Aki meg inkább pihenne, annak ott a többi hónap/évszak: nemcsak januárban lehet irányt váltani 😉

  2. persze, ne haragudj, nem ellened mondtam, csak mint még egy tényezőt, amit érdemes figyelembe venni (a csalódás elkerülése érdekében). Mondjuk nem januárra tenném a “mától mindennap járok konditerembe”- jellegű fogadalmakat, de a “mindennap írok hálanaplót” már igen.

    • Dehogy haragszom, mindig örülök egy új szemszögnek! A felvetésed egyébként abszolút bizonyítja, hogy ebben a témában nincsenek és nem is lehetnek mindent elsöprő alapelvek. Míg egyik ember profitál a januári új kezdetből, addig más számára bénító lehet. Vérmérséklet, élethelyzet, s persze maga a cél jellege is mind-mind befolyásolja. Arról nem is beszélve, hogy egy átlagos májusi csütörtökön is ugyanúgy új életet lehet kezdeni, nem kell ehhez neves nap meg semmi, csak egy jó motiváció, egy elhatározás és egy megvalósítható terv 🙂

Leave a Reply