8 időzsonglőr tipp dolgozó anyáknak

Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, ha azt mondom: annak idején egészen komolyan megdöbbentem, hogy egy gyerek érkezése milyen elementáris erővel képes szétverni az időhöz való viszonyomat, elképzeléseimet, és úgy általában az időmet. Az anyaság – gyerekszámtól függetlenül – még a legprofibb időzsonglőröket is ledönti a lábukról, és a helyzet csak tovább bonyolódik, ha anyaként ismét munkába állunk, akár alkalmazottként, akár a saját vállalkozásunkat építgetve. Ám a helyzet természetesen nem reménytelen! Íme néhány módszer, amelynek segítségével enyhítheted az idő szorítása okozta stresszt az életedben!

A cikk először a Mompreneurs oldalon jelent meg.

Dolgozz előre!

Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy a legnagyobb időstresszt a közelgő határidők és a körmünkre égő munka jelentik. Anyaként ráadásul komoly bizonytalansággal is számolnunk kell, ami a munkaidőnket illeti: egy (esetleg kettő, három…) influenzás gyerek a legjobb tervet is azonnal borítja. A megoldás: állíts saját belső határidőket, amelyek minimum egy héttel korábban vannak az éles leadásnál! Egy hét alatt általában elég ahhoz, hogy rendezd a soraid, vagy ha mégsem, akkor megalkosd a vésztervet mind a munkáidat, mint pedig a családodat illetően. Időközben pedig nem kell azon is stresszelned, hogy mi lesz a projektzárással…

Legyenek feladataid mindenféle helyzetre!

Ismered azt a frusztráló érzést, amikor nagyon, de nagyon haladnod kellene a munkáddal, és pont felébred a gyerek? Történt már veled olyan, hogy a legnagyobb hajtás közepette fél órát kellett az autódban várakoznod, mert elhúzódott a gyerek edzése? Ha úgy érzed, a napjaid a leggondosabb szervezés ellenére is tele vannak holtidőkkel és üresjáratokkal, akkor érdemes proaktívan számolnod ezekkel az idősávokkal. A népszerű hatékonyságnövelő módszertan, a GTD egyik kiváló ötlete a kontextus, azaz egy olyan címkerendszer, amelynek segítségével pillanatok alatt leszűrheted azokat a feladatokat, amelyeket az adott szituációban el tudsz végezni. Válogasd külön például azokat a feladatokat, amelyeket a gyereked mellett is tudsz végezni (pl. stockfotók keresése) – ez kaphatja a @gyerekkel címkét; az egyébként klasszikus @telefon kontextus jól jöhet a várakozási időkben stb. A csendesebb holtidők nagyon jól használhatók önfejlesztésre, illetve különféle olvasandó anyagok feldolgozására – mentsd el az olvasnivalókat Pocketbe vagy Evernote-ba, vagy ruházz be egy e-könyv olvasóra mint mobil szakkönyvtárra!

Légy jelen!

Avagy: ha dolgozol, dolgozz; ha játszol, játssz; ha főzöl, akkor főzz – és így tovább. Korunk időpestise – a közösségi médián túl – a multitasking. Ma már többszörösen bizonyított tény, hogy multitasking nem létezik; amit annak érzünk, az nem több nagyon gyors feladatváltogatásnál, azonban a váltásoknak tetemes járulékos költsége van mind időben, mind figyelemben. Magyarul: ha meg akarod spórolni a hibázással járó időveszteségeket, a feladatváltásoknak köszönhető elvesztegetett perceket és a túlpörgés miatti stresszt, akkor egyszerre egy dologgal foglalkozz. De tényleg. A hatékonyságon túl az sem elhanyagolható szempont, hogy csak akkor tudod kiélvezni a gyerekeddel, mozgással, és igen, a munkával töltött időt, ha tudatosan jelen vagy a szituációban. (Más kérdés a “dupla idő”: a gyerekeddel közösen főzni, a pároddal közösen sportolni jó ötlet! A minőségi idő mellett az ebéd is elkészül, az edzés sem marad el. Érdemes törekedni a hasonló programokra.)

idozsonglor-2

Állíts kőkemény szabályokat!

Méghozzá minden irányba! Ha alkalmazottként dolgozol, már a legelején (értsd: munkába álláskor / visszatéréskor) ülj le a főnököddel, és egyeztessetek. Tisztázd, hogy idő szempontjából mit tudsz és mit nem tudsz vállalni; gondold át előre, mi az az időbeosztás, amely működőképes a cég és a családod érdekeit is figyelembe véve; fel tudsz-e vállalni alkalmankénti túlórát, utazást, hétvégi munkát stb. Ha szabadúszó vagy, akkor határozz meg minimumokat és maximumokat. Mennyi az a minimum idő, amit napi, heti szinten bele kell fektetned a munkádba? Mennyi az a maximum idő, amit be tudsz vállalni anélkül, hogy a családod vagy a szervezeted inná meg a levét? Milyen beosztásban működhet ez az elgondolás a hét napjait illetően? Különösen otthonról végzett munka esetén fontos, hogy a családod felé is kommunikáld mind a saját időbeosztásodat, mind pedig az elvárásaidat (mikor van szükséged teljes nyugalomra, mikor zavarhatnak, ha úgy adódik, mi a helyzet a hétvégével stb.).

Pontosan ismerd a prioritásaidat!

Dolgozó – sőt vállalkozó – anyaként minden percedre számtalan jelentkező tart igényt – férj, gyerekek, szülők, barátok, szomszéd néni, munka, házimunka, hivatalos ügyek, iskolai kötelezettségek, sport, alvás, és még sorolhatnám. A sok muszáj, kellene és jó lenne egyértelműen nem fog mind beleférni az idődbe – a legjobb, ha ezt belátod és elfogadod. Állíts fel egy fontossági sorrendet, és minden körülmények között tartsd magad ehhez! Ami nem fér bele az idődbe, azaz nem elég fontos ahhoz, hogy rászánd az időd, az egyszerűen kimarad. Igen, ez azt jelenti, hogy számtalan teendőt nem fogsz kipipálni, hogy az életed bizonyos területein káosz fog uralkodni, és még az is megtörténhet, hogy valakinek csalódást okozol. Nos: ez van. Vastag bőr és nemet mondás nélkül ugyanis a saját érdekeid fognak sérülni, a családod fog pórul járni. Az időd drága, kezeld is eszerint.

Pontosan tudd, hogy mi a teendőd!

Felbecsülhetetlen haszna van a konzisztens naptár- és teendőlista-használatnak. A leghatékonyabb időfelhasználás alapvető feltétele ugyanis a célorientált, a prioritásaidnak megfelelő feladatválasztás, illetve – ha már megvan a feladat – a fókuszált munka. Vagyis: légy tisztában a céljaiddal, és tudd, hogy milyen lépések vezetnek a megvalósításukhoz. Tervezz éves, havi, heti és napi szinten. Míg az éves és a havi tervezés elsősorban stratégiai jelentőségű, addig a heti és napi tervezés során a céljaid eléréséhez vezető konkrét lépéseket fogalmazod meg; így amikor elkezdődik az adott hét vagy nap, pontosan tudod, mi a leghasznosabb módja az időd eltöltésének, és már “csak” dolgoznod kell.

idozsonglor-3

Építs segítő hálózatot!

Ha már dolgozol a gyerekek mellett, feltehetően van valamennyi segítséged. Ám most szólok: nem elegendő! Mert lehet, hogy jelenleg elég, hogy a férjed részt vállal a gyerekek körüli teendőkből, és időnként beugrik a nagyi. Ám a munkamennyiség növekedhet, váratlan események történhetnek (pl. a nagyi egy ideig mégsem ugrik be), a gyerekek és a babysitterek lebetegedhetnek – és így tovább. Ahhoz, hogy helyt tudj állni a munkádban, miközben a gyerekek sincsenek elhanyagolva, egy-két segítő helyett egy egész hálózatra van szükséged. Férj, ovi, nagyszülők, szomszéd néni, játszóház, babysitterek? Tudd, hogy mikor kire (inkább: kikre) számíthatsz, és milyen minőségben! Idejekorán (értsd: még azelőtt, hogy felpörögne a biznisz, bekövetkezne a vészhelyzet stb.) építsd ki a hálózatot, tanítsd be az embereket, készíts “fontos tudnivalók” doksikat, hogy ne akkor kelljen kapkodnod, amikor nagyon kellene az a segítség.

Szakíts időt magadra!

Kapcsolódj ki, mozogj, és főleg: aludj! Kimerülten, vagy ami még veszélyesebb: kiégve nem fogsz tudni ugyanis teljesíteni. A kiegyensúlyozott életmód természetesen elsősorban nem hatékonysági, hanem – testi és lelki – egészségbeli kérdés, ám jellemzően az időhiányra és a kötelezettségek végtelen sorára fogjuk, hogy nem szánunk időt magunkra. Ez azonban meglehetősen kontraproduktív elgondolás. Ha hatékony akarsz lenni, akkor igenis ott kezdődik, hogy olyan állapotba hozod magad, amelyben ténylegesen teljesíteni tudsz, nem pedig vonszolod magad és a kilométernyi teendőlistád. Tervezd be a napodba és a hetedbe a kikapcsolódást, és legfőképpen az elegendő (vagy legalább az elégséges) alvást!

Képek forrása: 1, 2, 3.

További tartalmakért iratkozz fel a hírlevelemre!

Ha a coaching iránt érdeklődsz:

Leave a Reply