Bullet Journal, avagy a minimalista határidőnapló

A Bullet Journal (BuJo) egy manapság divatos, tökéletesen testre szabható, minimalista naptárazási, naplózási módszer, amely egyesíti magában a naptárat, a teendőlistát, a jegyzetfüzetet és a naplót, ízlés szerint. És mindehhez semmi másra nincs szükség, csak egy üres füzetre és egy tollra. A rendszert egy New Yorki termékfejlesztő, Ryder Carroll fejlesztette ki, és jelenleg hatalmas népszerűségnek örvend szerte a világon. Az alábbiakban egy rövid ismertetőt olvashatsz a módszer lényegéről.

A Bullet Journal felépítése

A BuJo legnagyobb előnye a testreszabhatóság. Egy-két előre elkészített oldalon kívül minden egyes napon úgy alakíthatjuk a naptárunkat, ahogy nekünk tetszik. Így sosem leszünk hely szűkében, ha egy zsúfoltabb napról van szó, de nem lesznek fölösleges oldalak sem, ha épp vakáción vagyunk. A naptár felépítése olyan lesz, ami számunkra a legkényelmesebb, igaz, ezért meg kell dolgoznunk, ugyanis a naptárat mi magunk írjuk, rajzoljuk fel a füzetbe.

Elsőre ijesztő lehet a sok új “szakkifejezés” volt, amelyet a BuJo-sok használnak. Valójában persze a BuJo is csak egy ugyanolyan naptár, mint a többi, csak bizonyos részei álnéven szerepelnek. Én magyarul hivatkozom ezekre a részekre, de zárójelben feltüntettem az eredeti elnevezéseket, ami jól jöhet, ha inspirációként keresnétek Bullet Journal oldalakat a neten.

Tartalomjegyzék (Index)

A BuJo legelső oldala a tartalomjegyzék, amely folyamatosan bővül aszerint, hogy milyen oldalakat adunk hozzá a naplóhoz. Mivel a BuJo a naponta változó igényeinkhez alkalmazkodik, nem feltétlenül logikus a felépítése, így semmiképp se hagyjuk ki a tartalomjegyzéket.

bullet journal index

Éves naptár (Future Log)

Egy nagyon egyszerű felépítésű éves naptár, ahová feljegyezhetjük a születésnapokat, névnapokat, vakációkat, utazásokat, és persze az éves célkitűzéseinket.

bullet journal future log

Havi naptár és teendőlista (Monthly Log & Monthly Task List)

Értelemszerűen egy havi naptár, amit általában úgy alakítanak ki, hogy egy dupla oldal bal oldali lapján van a tulajdonképpeni naptár, míg a jobb oldali lapra a hónap dátum nélküli teendőit, célkitűzéseit lehet feljegyezni.

bullet journal monthly log

Napi teendőlista és napló (Daily Log)

Az adott nappal kapcsolatos összes feljegyzés helye. Találkozók, teendők kerülnek ide elsődlegesen, de mivel a BuJo félig-meddig naplóként is működik, ezért ide lehet feljegyezni mindent, ami az adott napon felmerült bennünk – ötletektől kezdve szép pillanatokon át az épp aznap befejezett könyv címéig bármi kerülhet ide, megkötés nélkül. (Megjegyzés: nyugodtan használjuk kizárólag naptárnak a BuJo-t, ha nem akarunk naplózni!)

bullet journal daily log

Jelölések (Bullets & Signifiers)

A Bullet Journal egyik alapkoncepciója a “rapid logging”, azaz a címszavakban történő jegyzetelés. A rövid bejegyzéseket kis ikonokkal különböztetjük meg egymástól. Az egyik jelölési rendszer szerint kis pöttyel (bullet point – innen a módszer neve) jelöljük a teendőket, amely pöttyből X-et csinálunk, ha elvégeztük a feladatot. A ““ jelzés a “migrálást” (migration) jelzi, azaz elhalasztottuk máskorra (ez technikailag azt is jelenti, hogy átírtuk máshová, ahol ismét pöttyel van jelölve). Kis körrel az eseményeket, míg gondolatjellel (-) az egyéb feljegyzéseket lehet jelölni. De ez csak egyfajta rendszer, számtalan variációt találhatunk a neten, sőt magunk is kialakíthatunk egyet. A jelölések segítségével sokkal áttekinthetőbbé tehetjük a rendszerünket. Érdemes minél kevesebb jelölést használni, mert könnyen túlbonyolíthatjuk az amúgy tényleg fapados rendszert.

bullet journal bullets signifiers

Tematikus oldalak (Collection)

A “collection” névre keresztelt oldalakon tulajdonképpen bármi szerepelhet. Írhatunk bevásárlólistákat, gyűjthetjük az elolvasásra váró könyvek címeit, jegyzetelhetünk megbeszélésen stb. Ami nagyon népszerű BuJo-s körökben: a hálanapló (gratitude log) és a szokások követésére szolgáló táblázat (habit tracker). (Csak a precizitás végett: az éves és a  havi naptár, és tulajdonképpen minden egyes oldal “collection”-nek számít a BuJo-terminológia szerint).

bullet journal habit tracker

Több oldalt felölelő témakörök (Threading)

Több oldalra kiterjedő “collection”-ök esetén használhatjuk a “threading” módszert. Mivel a BuJo rendszerben mindig a következő üres lapon folytatjuk a munkát, valószínű, hogy az egy héttel ezelőtti feljegyzésünket már “körbenőtte” az élet, azaz nem tudjuk helyben folytatni a jegyzetelést. Ilyenkor a téma eddigi utolsó oldalán az oldalszám mellé kis nyilacskával jelöljük, hányadik oldalon folytatódik a téma. Így a tartalomjegyzék sem lesz kaotikus, elég csak a téma első oldalszámát feltüntetnünk, majd az adott oldalon szembesülünk azzal, hogy hová kell tovább lapoznunk.

bullet journal threading

A rendszer felállítása

A Bullet Journal rendszer felállítása nem tart tovább fél óránál. Amire szükségünk van: egy jegyzetfüzet és egy toll. Jó ötlet kockás füzetet választani (vagy pöttyöset, bár ez itthon kevésbé elterjedt), illetve a méretet is érdemes átgondolni: legyen elég nagy ahhoz, hogy beleférjenek a számunkra fontos infók, de legyen elég kicsi ahhoz, hogy gond nélkül magunkkal vihessük. Az A5-ös méret általában beválik.

És akkor a lépések:

 • Az első lap tetejére írjuk fel: “Tartalomjegyzék”, majd hagyjunk ki egy-két oldalt. Ez egyébként az egyetlen része a BuJo-nak, ahol kihagyunk helyet, minden egyéb esetben a következő üres lapon folytatjuk a munkát.
 • Készítsük el az éves naptárat (ami kialakítástól függően több oldal is lehet), és máris jegyezzük be az év fontos eseményeit. Az éves naptár oldalait már számozzuk, majd a kezdő oldal számát írjuk fel a tartalomjegyzékbe. Innentől kezdve minden használatban lévő oldalt számozzunk be (vagy előre be is számozhatjuk az egész füzetet), és minden új címet (naptár/nap/jegyzet) jegyezzünk fel azonnal a tartalomjegyzékbe!
 • Készítsük el az aktuális havi naptárat és teendőlistát, majd írjuk be az e havi eseményeket és feladatokat a megfelelő napokhoz, a megfelelő oldalra. A havi naptárat is tüntessük fel a tartalomjegyzékben!
 • Végül pedig a következő üres lapra írjuk fel a mai dátumot, alá pedig a mai teendőinket, gondolatainkat! Az egyes napokat nem kell egyesével felvenni a tartalomjegyzékbe, helyette használhatunk heti vagy havi bontást. Mivel hó közben a napok lapjai közé valószínűleg be fognak ékelődni jegyzetek, listák vagy egyéb lapok, ilyenkor használhatjuk a “threading”-et, azaz az adott oldalról való továbbirányítást.

A rendszer fenntartása

Naponta

Hogy miképpen használjuk a mindennapokban a BuJo-t, csak rajtunk múlik.

Egy kézenfekvő menetrend:

 • reggel áttekintjük a napi teendőket, átgondoljuk a napot
 • napközben minden felmerülő gondolatot, ötletet, teendőt gyorsan lejegyzünk a mai dátum alá
 • este címszavakban naplózunk, amennyiben naplóként is használjuk a BuJot, valamint
 • áttekintjük az eltelt nap bejegyzéseit, és az olyan feladatokat, amelyeket nem tudtunk elvégezni, elhalasztjuk a következő napra.

Ennél több tervezésre a mindennapokban a BuJo rendszer szerint nincs szükség.

Havonta

A BuJo fő tervezési egysége a hónap, azaz havonta kell rászánnunk magunkat nagyobb karbantartásra. Hó végén elkészítjük a következő havi naptárat. Átnézzük az éves naptárat, kikeressük az adott hónapra vonatkozó eseményeket, és átírjuk a havi naptárba. Ilyenkor készíthetjük el a havi teendőlistát is: átgondolhatjuk, milyen teendők várnak ránk, és átnézhetjük az előző hónap befejezetlen feladatait is, amelyek közül a relevánsakat migrálhatjuk a következő hónapra.

Néhány jótanács és észrevétel

 • A BuJo-divat jelentős mértékben a rengeteg dekorációs lehetőségen alapul. Ha inspirációként szétnézünk Pinteresten vagy Instagramon, rengeteg olyan naplóval fogunk találkozni, amelynek lapjai több órás munkával készültek. Ezek a naptárak nagyon szépek (vagy nem…), de inkább hobbiként érdemes rájuk tekinteni. A mi naptárunk, ha a funkcionális értékét tekintjük, akkor is tökéletes lesz, ha nem cicomázzuk, egyszerűen csak megírjuk és használjuk.
 • Sokan gyűjtik a már betelt Bullet Journalokat. Amennyiben tényleg naplóként is írjuk ezeket a füzeteket, akkor ennek lehet létjogosultsága, de azért mindenképp gondoljuk át, van-e értelme évekig őrizgetni a kipipált teendőlistáinkat. Szerintem nincs.
 • Igyekezzünk a lehető legegyszerűbb módon használni a naptárunkat. Ne legyen bonyolult a karbantartási folyamatunk, a jelöléseink, a dekoráció is legyen minimalista. Így sokkal nagyobb az esély, hogy nem hagyjuk félbe két nap után.

Konklúzió és a nagy kísérlet

Már a BuJo-val kapcsolatos olvasmányaim során világossá vált számomra, hogy a Bullet Journal nem más, mint egy rendkívül bonyolult megfogalmazása annak, hogy végy egy üres füzetet, vázolj fel egy abszolút minimalista naptárat, majd jegyzetelj bele belátásod szerint. Mindemellett tele van olyan egyértelmű dolgokkal, hogy jegyzetelj címszavakban, és jegyzetelj nyugodtan több oldalra kiterjedően, ekkor azonban ne felejtsd el a precíz oldalszámozást. Habár meglehetősen szkeptikus vagyok, illetve már most látom, hol lesznek lényeges változtatások az én rendszeremben, mégis kísérletbe kezdek, és pár hét erejéig megpróbálom átültetni a saját tervezési rendszeremet BuJo alapokra. Néhány hét múlva majd be fogok számolni a tapasztalataimról, addig is azonban biztatlak, hogy ha tetszett a BuJo rendszer, vágj bele, de merj nyugodtan változtatni rajta, ahogy neked a legkézenfekvőbb!

Linkajánló

http://bulletjournal.com/
http://www.tinyrayofsunshine.com/
http://www.bohoberry.com/

Képek forrása: 1, 2, 345678.

További tartalmakért iratkozz fel a hírlevelemre!

Ha a coaching iránt érdeklődsz:

Bullet Journal, avagy a minimalista határidőnapló” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szia! Ezt én is szeretném kipróbálni. Bocsánat, ha már leírtad, de nem találom, hogy végül mi lett a kísérleted eredménye. nagyon kíváncsi lennék. 😉 Berta

  • Szia Berta! Hamarosan megírom a tapasztalati posztot is, még kis türelmedet kérem. De addig is, szerintem bátran próbáld ki, tényleg semmi beruházási költsége nincs, időt se kell sokat szánni rá, így nem veszíthetsz semmit. Majd írd meg, neked hogy vált be 🙂

   • Köszönöm, várom türelemmel. Közben én is elszaladtam és vettem egy kockás füzetet hozzá. Izgalmas lesz, mert sajnos sok minden jellemző rám, de a rendszeresség, precizitás nem. De nem baj, legalább van hova fejlődni. Köszönöm az inspirációt és a konkrét ötleteket! 😊

 2. Én is várom a tapasztalatokat! Köszi a leírást! Magam is elkezdtem használni. : )

  • Igyekszem a cikkel, még pici türelmedet kérem 🙂 Kíváncsi lennék a te tapasztalataidra is, majd ha már van véleményed, írd meg!

   • Még most is használom, leváltotta az eddigi összes naptáramat és napi to-do cetlimet! 3 kisgyerek mellett remekül bevált. Ide gyűjtöm pl. az aranyköpéseiket, bölcsességeiket is. (Hogy aztán innen majd esetleg be tudjam másolni a babanaplójukba vagy bárhová.) A habit tracker pedig sokszor segít a tudatosságban, fejlődésben. A szervezésben pedig eleve nagy támasz. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!

Leave a Reply