Erdélyi Boróka – Időgazdálkodás & Hatékonyság szakértő, Business & Mérnök coach

Papíralapú tapasztalatok – Bullet Journal kritika

Nemrégiben írtam nektek a Bullet Journal nevezetű naptár-teendőlista-napló-notesz hibridről, és azt ígértem, miután magam is kipróbáltam, beszámolok nektek az eredményekről. Íme!

Elöljáróban el kell mondanom, hogy egyáltalán nem vagyok a papíralapú naptárak, teendőlisták, tervezési módszerek híve. A saját tervezési rutinomhoz (amelyről majd a későbbiekben írok) három online megoldást használok: a hosszútávú terveim Evernote-ban, a teendőlistám Todoistben, a naptáram Google Calendarban van, és ezekkel a rendszerekkel maradéktalanul elégedett vagyok. Vagyis voltam.

A tervezési rendszereknek minden embernél, így nálam is van egy természetes evolúciója, azaz a rendszer folyamatosan változik az igényeinknek, életvitelünknek megfelelően. Van, amikor csak hangyányi változás történik, de van, amikor platformszinten is történik valami, nyilván ennek van egy kiváltó oka, általában egy nagy változás az életvitelben. Ez történt nálunk is: pár hónap leforgása alatt egy gyerekből kettő, kis lakásból nagy ház lett, ráadásul néhány új dologba is belevágtam – mindez annyi változással járt, hogy kénytelen voltam utánaigazítani a rendszeremet is. A teendőim megsokasodása és a két gyerek eltérő napirendjének összehangolása szükségessé tette az eddiginél részletesebb napi időbeosztást, míg a megváltozott környezet (kétszintes ház, két gyerek mellett lényegesen kevesebb gépidő) logisztikailag kívánt egy offline megoldást. Azaz – elsősorban logisztikai okokból – szükségem lett a meglévő rendszerem naprakész, gépfüggetlen leképezésére. Ekkor találtam rá többek között a Bullet Journalra is; megtetszett az (első ránézésre legalábbis) minimalista volta – s mivel kíváncsi ember vagyok, elhatároztam, hogy kipróbálom.

Amiben biztos voltam

papiralapu_bujo_condren_2

Amit nem alkalmaztam

Amit alkalmaztam

Amit tapasztaltam

Számomra nincs jobb az online rendszernél, de jelenleg nem tudok meglenni notesz nélkül. Ez a notesz lett a napi itinerem, amit számtalanszor előveszek napközben, nélkülözhetetlen társammá vált. A Bullet Journalból merítettem egy-két elképzelést, amelyekre viszont nagy valószínűséggel akkor is rájöttem volna, ha történetesen nem találkozom a BuJo elmélettel. Azaz szerintem a BuJo nem más, mint a naptárakkal, teendőlistákkal kapcsolatos józan paraszti ész szépen megfogalmazva, kidekorálva. S bár ilyen értelemben nem mutat újat, mégis jónak találom abból a szempontból, hogy mivel éppen egy terjedőben lévő divat, talán néhány fiatalnak kedvet csinál a kicsit rendszerezettebb élethez, méghozzá úgy, hogy nem követel (bár ajánl) különösebb beruházást. Az én tervezési rendszeremhez ugyan túl lassú és túl szimpla ez a módszer, de csak a BuJo-ra támaszkodva is fel lehet építeni szerintem egy teljesen jó, működőképes rendszert, ha valaki tényleg egyszerűen akar tervezni, vagy nagyon ráér, esetleg teljesen offline szeretne tervezni. Összességében egy “belépő szintű” tervezési módszernek tartom, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Érdekességképpen íme egy szintén papíralapú megoldás még a BuJo előtti időkből, vagyis a hőskorból, 2006-ból.

Képek forrása: 1, 2, 3.

Exit mobile version