hatekony allaskereses

Álláskeresés hatékonyan – Idő- és feladatszervezés az átmeneti időszakban

Két állás között lenni nem könnyű időszak az ember életében. A bizonytalanság, a jövővel kapcsolatos aggodalmak és szorongások, az előzményekből és az esetleges visszautasításokból adódóan akár sérült önbecsülés jellemezhetik ezeket a heteket-hónapokat. A mindennapok pozitív megélésén az sem feltétlenül segít, hogy hirtelen az öledbe szakad rengeteg idő, amely – ha strukturálatlan – könnyen kifolyik a kezedből, ez pedig csak tovább ront a hangulatodon és az esélyeiden is, hogy új állást találj. Pedig ezzel a rengeteg idővel okosan bánva elérheted a célod, meglelheted és megszerezheted álmaid állását, de legalább egy alkalmas következő állomást a karrieredben. Nézzük, hogyan érdemes kézbe venned az irányítást!

Ahhoz, hogy új állást találj, a legritkább esetben elegendő a szerencse, időt és energiát kell rászánni – azaz a lehető legkomolyabban érdemes venni az álláskeresést. Gyakorlatilag most az a munkád, hogy állást keress és találj.

Az, hogy a (remélhetőleg csak ideiglenesen) felszabadult sok-sok időd mekkora részét szeretnéd és tudod az álláskeresésre szánni, kizárólag rajtad múlik. Csinálhatod teljes munkaidőben vagy részmunkaidőben, amennyiben mellette van egy vállalkozásod vagy mellékállásod, esetleg ebben az időszakban nagyobb részt vállalnál a családi életből, netán egyszerűen csak pihennél kicsit. Merthogy bizony lehet pihenni is, sőt! Hamarosan ismét a mókuskerékben találod magad, használd ki ezt a kényszerpihenőt, és engedd meg magadnak a pihenést, kikapcsolódást is (de erre még visszatérünk).

Időt kell tehát szánni az álláskeresésre, hiszen csak így érhetsz célba, de mentálisan is fontos, hogy legyen egy cél, amiért felkelsz, egy út, amin haladsz, és az önbecsülésednek is jót fog tenni az, ha látod, nap mint nap a terveid szerint dolgozol a célodért.

Kell egy terv

Érdemes tehát készítened egy tervet, amihez tartod magad. Ez a terv segíteni fog abban, hogy a megfelelő lépéseket tedd a megfelelő időben, minden egyes nappal eggyel tovább lépj, továbbá hatékony fegyver a halogatás ellen is. Ám a terv akkor is jól jön, amikor visszautasítás ér, sőt, akkor jön jól igazán. Hiszem, hogy a tervezés egyik fő fontossága abban rejlik, hogy amikor valami kisiklik – márpedig ki fog, ez nem kérdés -, akkor ahelyett, hogy szabadesésben zuhannál a semmibe, “csak” újra kell tervezned: meg kell nézned, hogyan találhatsz vissza a megkezdett útra, esetleg mit kell újragondolnod, újratervezned. A terved legfőbb haszna viszont az, hogy nem fog elúszni az időd, fegyelmezetten haladsz előre, és a cselekvést választod: következetesen, az idődért és tetteidért felelősséget vállalva, elkötelezetten dolgozol azért, hogy megszerezd a következő szuper állásod.

hatekony allaskereses

Célállítás

Persze egy jó terv a célból indul ki, amelyet érdemes minél precízebben megfogalmaznod, hiszen csak így tudhatod majd, hogy mi a siker, amiért küzdesz. Ha célállítás, akkor SMART, azaz a jó cél konkrét (Specific), mérhető (Measurable), megvalósítható (Achievable), releváns (Relevant) és időben korlátozott (Time-bound). Meghatározhatod például, hogy konkrétan milyen állásokra, milyen cégekhez szeretnél pályázni; milyen elvárásaid vannak a fizetéssel vagy éppen a céges kultúrával kapcsolatban; hetente hány állást szeretnél megpályázni stb.

A SMART-ból kiemelném a “releváns” kitételt: csak olyan állásokat pályázz meg, amelyek tényleg érdekelnek, illetve amelyek passzolnak a képességeidhez, képzettségeidhez, személyiségedhez stb. A pályázatok elkészítése, az interjúkra való felkészülés, a próbafeladatok/próbanapok mind-mind viszik az időt, így a számodra nem releváns állásokkal foglalkozni nettó időveszteség, ami a valóban szóba jövő állások elől veszi el az időt. Az álláskeresésre is igaz: minőség a mennyiség fölött – persze van az a helyzet, amikor már mindegy, csak legyen valami, de amíg nem muszáj, addig tartsd a szintet.

Célból akcióterv

A célállítás nem öncélú (hogy stílszerű legyek), hanem a mindennapi munkád alapját fogja jelenteni. A célodból kiindulva akciótervet készíthetsz, amely alapján heti és napi szinten is meg tudod tervezni, hogy milyen lépések következnek. Azt természetesen nem tudod tuti célként kitűzni, illetve megtervezni, hogy egy adott időpontig állást szerzel, hiszen rajtad kívülálló okok is közrejátszanak, azt azonban igen, hogy mit teszel a célodért heti, napi szinten.

Közismert időgazdálkodási mondás, hogy az elefántot is falatonként esszük meg, ez most is igaz: a célt fel kell bontani különböző tevékenységekre, hogy ne egy óriási feladat legyen, ami megközelíthetetlen, hanem sok elvégezhető teendő összessége – ami tervezhető, ütemezhető, priorizálható, optimalizálható.

Gyűjtsd össze tehát az összes olyan teendőt, ami a célodhoz vezet – legalábbis azokat, amelyeket a mostani pozícióból látsz. Lesznek egyszeri feladatok: önéletrajz kipofozása, Linkedin-profil elkészítése, vágyott cégek összeírása, interjú válaszok kigondolása, template-ek elkészítése (pl. motivációs levélre – szuper időnyerő!). Ezekhez a későbbiekben konkrét határidőt tudsz rendelni. Másrészt lesznek állandó feladataid is: hirdetések böngészése, megpályázott cégekről infógyűjtés, pályázatok elkészítése és beadása, utánkövetés, networking. Az állandó feladatokra időkereteket szabhatsz (pl. napi 1 órát foglalkozom a hirdetésekkel), de célszámokat is állíthatsz (pl. 10 pályázat hetente) – a tevékenységtől függően.

Ha már tevékenységek: ha belefér az idődbe, akkor erősen ajánlom, hogy a korábban már említett pihenés mellett az önfejlesztésre is szánj figyelmet. Tanulhatsz nyelvet, részt vehetsz szakmai továbbképzéseken (akár online is, vannak ingyenes lehetőségek is!), fejlesztheted a soft skilljeidet (hogy hazabeszéljek, pl. időgazdálkodás terén). Az önfejlesztés a nyilvánvaló hosszú távú előnyei mellett azért is fontos, mert mozgásban tartja az agyad, önbizalmat ad, és még inkább erősíti benned a “hasznosan töltöm az időm” érzést, ami kritikus tud lenni ebben az átmeneti időszakban.

hatekony allaskereses

Időblokkok és fókusz

Az egyes tevékenységeidnek érdemes időblokkokat dedikálni a hetedben. Ezek lehetnek állandóak (pl. reggelente ezzel és ezzel foglalkozom), de hetente újra is tervezheted az aktuális feladataidnak megfelelően. Tarthatsz dedikált napokat (pl. pályázó nap), de váltogathatod is az egyes tevékenységeket a napon belül. Én inkább az utóbbit ajánlom ez esetben: mozgalmasabb a nap, ha többféle teendővel foglalkozol, és a munkakeresés talán kicsit ingerszegényebb időszakában ez bizony jól jöhet.

A feladatváltogatás abból a szempontból is jól jön, hogy segít kimozdulni a megszokásokból, illetve a hibázás lehetőségét is csökkenti; gondolj csak bele, hogy vajon mennyire kreatív az aznapi 150. motivációs leveled… na ugye. Fontos azonban, hogy a feladatváltogatás nem azonos a multitaskinggal! Ha elhatároztad, hogy a következő egy órában az önéletrajzoddal foglalkozol, akkor csak azzal foglalkozz, minden mást tegyél félre. Így a fókuszkészségedet is csiszolhatod, ami manapság igazi versenyelőny!

Fontos: az e-mailjeidet mindenképp gyömöszöld bele egy vagy két időblokkba. Egész nap az e-mailjeidet lesni borzasztóan időrabló tevékenység. Reggel és délután bőven elég rájuk pillantani: semmilyen cég nem vár azonnali választ, bármit is küld, nem ezen fog múlni a leendő állásod – az így megspórolt időn is figyelmen azonban múlhat!

Eszközök és teendők

Visszatérve a feladatokra: nem fogod megúszni a klasszikus időgazdálkodási eszközök használatát. Mindenképp szükséged lesz egy naptárra: mindegy, hogy papír vagy elektronikus, de lényeges, hogy mindig legyen kéznél, hogy ha hívnak egy időpont miatt, azonnal tudj válaszolni.

Érdemes továbbá nyilvántartást vezetned a teendőidről és a pályázataidról. Az álláskeresés egy soklépéses folyamat, ráadásul hetekig, hónapokig eltarthat, nem fogsz tudni minden infót fejben tartani. Látnod kell, hogy mire pályáztál, mi hol áll a folyamatban, mi a teendő vele, mivel áll függőségi viszonyban stb. A nyilvántartásod egyrészt a napi munkád alapját fogja jelenteni, hiszen ebből esnek ki az egyes feladatok, másrészt pedig kézzelfogható jele a munkádnak, a haladásodnak, ami egy sikertelenebb időszakban nagyon jót fog tenni a hangulatodnak.

Én minden élethelyzetben, így az álláskeresés időszakában is a heti és a napi tervezést szoktam ajánlani. Hét elején nézd át, hogy milyen tevékenységek következnek logikusan, és ezekből mi fér bele a hetedbe. Mint mindig, a naptár és a teendőlista kéz a kézben járnak! Egy interjúkkal telezsúfolt napot nem érdemes megterhelni további tennivalókkal, míg a nyugisabb időszakokban lehet előredolgozni, networkölni, önfejleszteni. Fontos, hogy minden egyes reggel tudd, hogy mit akarsz aznap letenni az asztalra. Ez a magad számára tett vállalás segít megtartani a motivációt és a fókuszt a nap folyamán.

hatekony allaskereses

Időbeosztás

Na de mikor fogod mindezt megcsinálni? Míg egy munkahelyen van konkrét időbeosztás, addig az álláskeresés időszaka a home office törvényei szerint működik, azaz neked kell megszabnod a munkanap kereteit. A legfontosabb, hogy a munkanapnak van eleje és vége.

Találd ki, hogy mikor kezded el a napi munkát, és tartsd is magad hozzá. Kelj fel időben, zuhanyozz le, öltözz fel (kényelmesen, hiszen otthon vagy, de nem mackóban csüccsenünk le a kanapéra állást keresni), ülj le az íróasztalhoz (lehet ebédlőasztal is, de megintcsak: nem lecsüccsenünk a kanapéra állást keresni) – ezek a keretek segítenek a megfelelő professzionális hangulatba kerülni. Szuper, ha van vmi napindító rituáléd, sőt, ha el tudod hagyni a házat, mintha munkába mennél (pl. egy reggeli séta, ami alatt átgondolod az előtted álló feladatokat).

A munkanap vége szintén legyen fix a munka-magánélet egyensúly érdekében. Az álláskeresés időszaka akár hónapokig is elhúzódhat, s bár az elején felmerülhet benned, hogy mindent bele, napi 12 órán át, de könnyen belefáradhatsz – a nap végi időkorlát a fenntarthatóság záloga. Ráadásul ha tudod, hogy nem végtelen a munkaidőd, akkor hatékonyabban fogod tölteni a munkanapot, halogatásnak helye nincs.

Érdemes a munkaóráidat azokra az idősávokra ütemezni, amikor zavartalanul tudsz dolgozni (pl. senki sincs otthon), illetve amikor elemedben vagy – mindkét szempont komoly szerepet kaphat a célod elérésében. Ne feledkezz meg napközben szüneteket tartani – szintén a kiégés megelőzése érdekében.

Amire mindenképp kell idő: egyensúly

Én abszolút hiszek abban, hogy valaminek a vége jelentheti valami sokkal jobbnak a kezdetét – így lesz ez veled is, de talán nem mindig érzed majd így menetközben. Épp ezért mindenképp szakíts időt önmagadra, a testi-lelki egyensúlyodra ebben az időszakban. Mi az, ami kikapcsol, ami megnyugtatja a lelked? Ezeket a tevékenységeket – legyen az hobbi, sport, barátok – feltétlenül iktasd be a mindennapjaidba. Használd ki a rugalmas munkaidőt, és kirándulj akár hétköznap délelőtt, hiszen ezt máskor nem teheted meg – a két állás közötti élménynek bizony az is része kell legyen, hogy kicsit kiélvezed a szabadságot, még ha nem is önként választottad. Itt van, a tiéd, élj vele most.

Mindenképp szakíts időt az elegendő alvásra és a sportra. Mindkét tevékenység elengedhetlen a testi-lelki egészséged miatt, de kevesen gondolnak arra, hogy a hatékonyságunkon, kreativitásunkon is rengeteget dobnak. A mostani, kicsit kevesebb kerettel és korláttal járó időszak ráadásul kiváló alkalom arra, hogy új szokásokat honosíts meg az életedben, amelyeknek ráadásul hosszú távon is hasznát veszed. Miért ne lenne ez az új szokás a korán kelés vagy éppen a rendszeres sport?

S végül legyen idő az ünneplésre. Az elkerülhetetlen nehézségek és kudarcok mellett ugyanis kisebb-nagyobb sikerek is fognak érni, s még ha nem is értél a folyamat legvégére, akkor is ünnepeld meg ezeket. Keményen megdolgoztál értük, megérdemeled.

Képek forrása: pexels.com.

Leave a Reply