Lomtalanít a barátnőm! – Ötletek a 30 napos minimalista kihíváshoz

Meg lehet-e szabadulni egy hónap alatt 465 tárgytól? A két napja zárult minimalista kihívás kapcsán összegyűjtöttem pár ötletet, leszámolandó a “jó lesz még valamire”, “kár lenne kidobni”, “majd egyszer elolvasom/megjavítom” szörnyek okozta lomkupacokkal.

A 30 napos minimalista kihívást eredetileg a “minimalisták”, Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus jegyzik, aktuálisan azonban az Időtetrisz blognak köszönhetően ismerkedhettek meg vele a magyar blogolvasók. Az Időtetrisz ugyanis januárra hirdette meg a közösség erejét is kihasználó kihívást:

“Együtt könnyebb lesz belevágni, végigvinni ezt a minimalista játékot, a lényeg, hogy 30 napon át minden nap eggyel több tárgytól válunk meg, az első napon egytől, a másodikon kettőtől és így tovább. A vége 465, azaz négyszázhatvanöt darab. Nem kevés, de nem kizárt, hogy tényleg van ennyi felesleges cucc otthon/a garázsban/a pincében.”

Amikor Lilla barátnőm rákérdezett, hogy részt veszek-e, azonnal az ugrott be, hogy ha én kidobnék 465 dolgot, akkor komolyan sérülne a háztartásunk, ugyanis nincsenek lomjaink. 465 legalábbis egészen biztosan nincs. Lilla azonban lelkes volt, és őszintén szólva, azt hiszem, rá is fért egy ilyen kihívás. Az ellentétek vonzzák egymást, szokták mondani, s ez ránk is igaz: sok mindenben hasonlítunk, hiszen ezért is vagyunk barátok, de a cuccokhoz való hozzáállásunk nem tartozik ezek közé – ő mindent eltesz, én mindent kidobok, s ezen nagyon jól el tudunk viccelődni egymással. S bár néha fogtam a fejem, mik kerültek elő a szekrényeiből, éppen ez bizonyította: igenis van létjogosultsága az ilyen lomtalanító kihívásoknak.

Én magam nem vagyok híve a kampányszerű dolgoknak, legyen szó mozgásról, diétáról vagy akár lomtalanításról, ám miután kicsit gondolkodtam ezen az egészen, végül ezúttal más véleményre jutottam. Ahogy írtam, nálunk nem nagyon vannak lomok, ennek oka, hogy 1) megfontoltan vásárolunk 2) folyamatosan lomtalanítunk. Utóbbi azonban nem azt jelenti, hogy hetente feltúrom a házat fölösleges cuccok után kutatva. Inkább arról van szó, hogy a szemem azonnal meglátja, mi az, amire már nincs szükség, és azonnal cselekszem is, nem halogatom a selejtezést. Ám ez a látásmód, “meglátási készség” gyakorolható – és a mostani kihívás ebben nagyon jó segítség lehet: napról napra növelve a selejtezendő cuccok számát, ráveszi az embert arra, hogy egy hónap erejéig tudatosan figyelje a környezetét, mi az, amire szükség van, és mi az, ami mehet. Nem hiszem, hogy Lilla egy hónap alatt minimalistává vált; azt azonban igen, hogy jót tett neki és az otthonának a selejtezés.

minimalista-kihivas-2

Most kezdődött egy új hónap, ha van kedvetek, vágjatok bele! Követhetitek az eredeti szabályokat (1. nap 1 db, 2. nap 2 db stb.), de az is teljesen jó, ha saját szabályokat találtok ki, vagy egyszerűen csak az elkövetkező hetekben nyitott szemmel jártok-keltek a lakásban, hátha kezetekbe akad valami, amire már nincs szükség, csak rabolja a teret az életetekből. Hogy mit tesztek az összegyűjtött lomokkal, rajtatok – és persze a tárgyakon – múlik: eladás, elajándékozás, adományozás, újrahasznosítás, kukázás – mind érvényes! Inspirációként ajánlom a kihívás magyar és nemzetközi Instagram-hashtagjét, illetve a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem pár tipikus lomkategóriát, hátha tudok pár ötletet adni, hol nézzetek szét.

(Azt gondolnád, hogy) Egyértelmű dolgok

Mit keress: Fölösleges minden, ami elromlott, és nem javíható; ami hiányos, és ebben az állapotában nem használható; ami funkcióját vesztette (pl. babakocsira esővédő, amikor már nincs babakocsi); ami kifogyott; amit sosem használtál, pedig évek óta megvan; minden, amit csak azért tartottál meg, mert valakitől kaptad, esetleg mert régi családi “ereklye”, de nem jelent semmit.

Az én gyenge pontom: az egyetemista koromban használt PDA-m, “aki” éveken át társam volt – már be sem lehet kapcsolni, de nem tudom elengedni.

Ruhák és kiegészítők

Mit keress: Ruhákat, cipőket, táskákat, kiegészítőket, amelyeket sosem viseltél. Vagy csak nagyon régen. Esetleg néha viseled lelkiismeretfurdalásból, de nem érzed jól magad benne. Netán jól éreznéd magad benne, ha nem fogytál/híztál volna ki belőle. Ruhákat, amelyek kopottak, foltosak, bolyhosak, szakadtak, eldeformálódtak (összementek, kinyúltak, megcsavarodtak), tönkrementek. Ruhák alkatrészeit, amelyeket nem használsz (kabátról a műszőr, nadrághoz adott, de nem viselt öv stb.). Fehérneműket, amelyek kinyúltak, elszürkültek. Fürdőruhákat, amelyeknek a színét már rég kivette a klór és a tengervíz. Zoknikat, amelyek anyaga már javíthatatlanul elvékonyodott, vagy amelyek pár nélkül maradtak. Harisnyákat, amelyeken felszaladt a szem. Bizsukat, amelyek elszíneződtek, eldeformálódtak. Fülbevalókat, amelyekből csak az egyik van meg. Ne feledkezz meg a sapkákról, sálakról, (fél pár) kesztyűkről, illetve a pénztárcákról sem! (A ruhák selejtezéséről itt írtam korábban.)

Az én gyenge pontom: egy gyönyörű piros bőröv, amely még a nagymamámé volt – nem tudok megválni tőle, pedig sem pirosat, sem övet nem hordok.

Kozmetikumok és egyéb fürdőszobai holmik

Mit keress: Arc- és testápolási termékeket és sminkcuccokat, amelyek kiürültek, lejártak, megromlottak (pl. furcsa állagúvá vagy kellemetlen illatúvá váltak), vagy tudod, hogy nem fogod elhasználni őket. Évek óta gyűjtögetett tasakos kis mintákat, amelyeket “majd” elhasználsz valamelyik utazásod során, de valójában sosem kerül rájuk sor. Üres tégelyeket, mini flakonokat, amelyeket utazások alkalmával használhatsz – bőven elég ezekből egy-két darab! Neszeszereket, amelyeket ilyen-olyan ajándékakcióban kaptál – őszintén, tényleg szükség van 16 neszeszerre? (Haladó kérdés: érdemes megvenni az ajándékcsomagot a szép neszeszer miatt?) A kiegészítők között is nézz szét: elkopott luffa, szőrhullató sminkecset, kinyúlt hajgumik, felhalmozott szemöldökcsipeszek… ideje menniük!

Az én gyenge pontom: hajcsatok mindenféle színben és mintában a hajcsatos korszakomból. Már teljesen másképp viselem a hajam, de talán majd a kislányom szeretni fogja őket (nyilván nem fogja…).

Dísztárgyak

Mit keress: Fölösleges gyertyákat, mécsestartókat. Dísztárgyakat, amelyekért nem vagyunk oda (minden más csak vizuális szennyezés). Poros, de nem tisztítható dekorációkat (száraz termések, papír hópelyhek, textil borítású, de nem mosható koszorúk stb.). Kreatív projektek eredményeit, amelyeket csak azért tartottunk meg, mert milyen sokat dolgoztunk vele, de amúgy nem szépek. Mindenféle értelmetlen csetreszt. Törött és/vagy ronda kaspókat, vázákat. Törött karácsonyfadíszeket, kibogozhatatlan girlandokat, javíthatatlan fényfüzéreket.

Az én gyenge pontom: cserepes növények, amelyeken már látszik, hogy menthetetlenek, de én még szorgalmasan locsolgatom, hátha csoda történik (nem szokott – már önmagában az is csoda lenne, ha két hét alatt nem mennének tönkre a kezeim között).

minimalista-kihivas-4

Minden, ami papír

Mit keress: Régi újságokat, folyóiratokat, IKEA-katalógusokat, amelyeket “majd egyszer” szeretnél átlapozni. Lejárt határidőnaplót. Használt határidőnaplót, hacsak nincs valami tényleges haszna. Félig betelt füzetet, amit már nem fogsz használni. Régi tankönyveket, jegyzeteket. Szórólapokat, kuponokat, prospektusokat, katalógusokat, amelyek már aktualitásukat vesztették. Képeslapokat, meghívókat, amelyeket eltettél, mert sajnáltad a kukába dobni, de valójában már nem jelentenek semmit. Ugyanez Sziget-jegyre, színházjegyre, vonatjegyre, mindenféle belépőre, karszalagra. Termékek kartondobozát, mert hátha vissza kell vinni (igaz, már egy éve lejárt a garanciája is). Termékek kartondobozát, mert olyan jó kis masszív doboznak tűnik, majd teszel bele valamit (de nem teszel, és csak gyűlnek és gyűlnek). Blokkokat, számlákat, amelyekre már nincs garancia, lejárt garancialeveleket; közüzemi számlákat, bankszámlakivonatokat, hivatalos iratokat (saját belátásod szerint – mindenki mást tart reálisnak, van, aki fél év után selejtez, van aki 3 év után, mindenesetre a ’96-os rezsiszámlákra már tuti nincs szükség). Régi gyógyszerrecepteket. Háztartási gépek használati utasítását – legalábbis nem teljes terjedelmükben (tipp: a 100 oldalas útmutató 10 db magyar oldalát kivágni, lefúzve eltenni, a többi kuka; haladó tipp: pdf-ben letölteni a gyártó oldaláról vagy például innen). Papírszatyrokat (néhány jól jöhet, de 116-ra nincs szükség). Könyveket, amelyeket soha nem olvastál, vagy várhatóan soha nem is fogsz – ide értve a már elolvasott könyveket is, ha tudod, hogy többet nem tervezed elolvasni; könyveket, amelyekből több példány van (a könyvek selejtezéséről itt írtam bővebben).

Az én gyenge pontom: szép noteszek, amelyeket nem fogok elhasználni, mert számomra nem praktikusak.

Irodai és kreatív cuccok

Mit keress: Későbbi kreatívkodásra eltett háztartási hulladékokat (tejfölös doboz! wc-papír guriga! fagyipálcika!) – különösen, ha nem szoktál kreatívkodni. Ha szoktál, akkor sincs szükség egy köbméterre, úgyis újratermelődik a háztartásban. Ajándékzacskókat, amelyek már nincsenek odaajándékozható állapotban. Csomagolópapírok utolsó cafatkáit. Nem ragadó vagy gubancos díszmasnikat, szamárfüles ajándékkísérőket. Kifogyott tollakat, filctollakat. Beszáradt ragasztót, már nem ragadó celluxot, gyurmaragasztót. Gombokat – egy értelmes méretű készleten túl csak kényszeres felhalmozás. Különböző kreatív projektek maradványait, amelyekkel már nem fogsz foglalkozni.

Az én gyenge pontom: színes szalagok! Kényszeresen gyűjtöm őket, még a pólók akasztóit is kivágom és elteszem, “jó lesz valamire” alapon – ajándékot csomagolni (sosem…), kézműveskedni (sosem…), babaruhákra (még nem, de gyanítom, sosem…).

minimalista-kihivas-3

Gyerekcuccok

Mit keress: Babafelszerelést, amelyeknek már nem veszitek (esetleg sosem vettétek) hasznát. Baba étkészleteket – 3-4 tányérnál, pohárnál, kiskanálnál többre nincs szükség, – cumisüvegeket és csőrös poharakat a végtelen mennyiségű tartozékkal együtt. Ruhákat, amelyeket kinőttek, utálnak vagy tönkrementek. Vagy amelyeket nem szeretsz rájuk adni, mert nem praktikus vagy rossz az anyaga. Játékokat, amelyeket meguntak, amelyek hiányosak, töröttek. Kínszenvedés lesz, de válogassátok át az apró kacatokat (Kinder-figurák!) hiányos, rozzant darabok után kutatva, valamint a terméseket – lehet köztük romlott, penészes, de készletminimalizálni sem árt időnként. Plüssállatokat – ha nincs érzelmi kötődés, fölösleges kacat. Kézműves cuccokat – beszáradt filceket, morzsálódó gyurmákat, már nem ragadó matricákat. (A játékok selejtezéséről itt írtam bővebben.)

Az én gyenge pontom: textilpelusok – a kicsinek sincs már rá szüksége, de pár darabot még készleten tartok, “jól jöhet” alapon.

A fiam gyenge pontja: egy vonatos mesekönyv, amelyik régebben sihuhúzott, de lemerült benne a cserélhetetlen elem – olvasni nem olvassuk, mert a sihuhúzás volt benne a pláne, de kidobni sem engedi.

Konyhafelszerelés

Mit keress: Üres befőttesüvegeket, papír tojástartókat, parafa dugókat (egy bizonyos mennyiség fölött nincs rájuk szükség). Csorba, magányos poharakat, bögréket, tányérokat. Duplán meglévő konyhai eszközöket. Berozsdált fémeszközöket. Elhasználódott faspatulákat, fakanalakat, fa vágódeszkákat. Régóta használatban lévő, nagyon karcos műanyag vágódeszkákat (különösen, ha húst szoktál vágni rajta). Műanyag tárolódobozokat (ebből is elegendő egy bizonyos mennyiség – mehetnek a kimoshatatlanul foltosak, ragacsosak, tetejüket – vagy éppen aljukat – vesztettek). Fazekakat, sütőeszközöket, amelyeket nem szoktál elővenni. Pohárkészleteket, kávéskészleteket, amelyeket sosem használtál. Abroszokat, tányéralátéteket, asztali futókat, amelyek pecsétesek, kopottak, vagy sosem szeretted (és emiatt nem használtad). Konyhagépeket, amelyek javíthatatlanul tönkrementek, vagy amelyeket sosem használtál. (A konyhai eszközök minimalizálásáról itt írtam bővebben.)

Az én gyenge pontom: egy mackó formájú szilikon sütőforma, ami a mérete miatt használhatatlan – de valamikor jól jöhet.

Háztartás

Mit keress: Elhasználódott szivacsokat, portörlőket, felmosórongyokat. Mosó- és tisztítószereket, amelyeket nem fogsz elhasználni, esetleg nem váltak be (tisztítószereknél is van szavatossági idő, én őszintén megvallom, a legtöbbnél bő ráhagyással számolok – nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy amúgy jó illatú, normális állagú mosószerrel gond lenne fél évvel a szavatosság lejárta után). Használaton kívüli vödröket (és vödöralkatrészeket), partvisokat, felmosónyeleket. Kopott, már durvává vált törölközőket, szakadt konyharuhákat. Ágyneműt, ágyneműhuzatokat, amelyeket nem használsz, nem szeretsz (a “vendégágyneműnek jó lesz” felkiáltás egy-két darabra alkalmazható esetleg, de többre nem). Vállfákat (a használatban lévőkön túl nincs szükség még több tízre), különös tekintettel a töröttekre, meghajlottakra. Nylonszatyrokat (megintcsak elegendő belőlük pár darab, a többit fel lehet használni szemeteszsáknak). Lejárt szavatosságú gyógyszereket (figyelem! veszélyes hulladék!), lejárt autós elsősegélydobozokat. Törött képkereteket. Tönkrement villanykapcsolókat. Építkezési maradékokat, fel nem használt járólapokat, csempéket (pár darab azért maradjon, ha pótlásra van szükség). Fölösleges apróságokat: pénzérméket és bankjegyeket, amelyek nem érvényesek, kulcsokat, amelyekről már azt sem tudod, mire valók, reklámajándékokat (tollak, kulcstartók, hűtőmágnesek!).

Az én gyenge pontom: mikroszálas törlőkendősereg (ezeket tulajdonképpen nem selejtezni kéne, hanem egy ideig nem kellene újravásárolni, évekig kitart a mostani készlet).

Elektronika

Mit keress: Kazettákat, floppy-kat és más kőkorszaki adathordozókat. CD-ket és DVD-ket, amelyeket már nincs amin meghallgatni, megnézni – vagy lenne, de már nem érdekel. Szoftverek telepítő CD-it, amelyek már régesrég elavultak. CD-tokokat. Pendrive-okat – elegendő fejenként 1-1, fölösleges 37-et tárolni. Töltőket, amelyekhez már nincs eszköz. Kábeleket, amelyeket már nem használsz.

Az én gyenge pontom: a számítógépem rettentően megviselt, már balesetveszélyes régi töltője, mert mi van, ha az új hirtelen még annál is jobban tönkremegy.

Képek forrása: 1, 2, 3, 4.

További tartalmakért iratkozz fel a hírlevelemre!

Fejlesztenéd a hatékonyságod?

Lomtalanít a barátnőm! – Ötletek a 30 napos minimalista kihíváshoz” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szerintem ez a kihívás annak jó, aki szeretne elindulni a minimalizmus felé vezető úton. Aki már rajta jár, az valószínűleg nem őriz több száz felesleges dolgot és arra is nagyon vigyáz, mit enged be a lakásába/házába. Mondjuk szerintem fordítva könnyebb lenne, először megszabadulni egy csomó cucctól, aztán ahogy fogy a “lom”, úgy csökkenteni a számot. 😉
  Egyébként ebben a cikkben nagyon tetszett, hogy írtál a “gyenge pontjaidról”, ez egy nagyon emberi dolog, hogy a legracionálisabbakon is kifog egy-egy kategória. Az én gyengéim a téli kabátok, azoknál nem tudom kikapcsolni a “majd jó lesz még” reflexet, minden másnál igen.

  • A téli kabátok ügyében abszolút megértelek! Több szezonon át sikerült meggyőznöm a férjem, hogy ne váljon meg a már nem használt télikabátjától. A legutóbbi selejtezéskor hajthatatlan volt, a kabát rászorulókhoz került – és nem most lett volna rá szükség? De. Az nyugtat meg, hogy a rászorulóknak még nagyobb szüksége volt rá valószínűleg.

 2. Nagyon alapos cikk lett! A szobanövényekben én is mindig reménykedem: csak a ház egy bizonyos pontján élik túl, ahol már akkora a tömeg, hogy muszáj néhányaknak máshol szerencsét próbálni 😀
  Amúgy meglepett, hogy egyáltalán vannak gyenge pontjaid 😛 A hajcsattokk amúgy én is úgy jártam, hogy “majd a kislányom…”, de itt tényleg bejött!
  Viszont egy ilyen kihívás nálam is vészes lenne: ennyi fölösleges cucc csak akkor lenne, ha férj is beszállna a selejtezésbe: nélküle egy-két fióknak biztosan nem mernék nekiállni 🙂

  • Örülök, hogy tetszik, megtiszteltetés tőled! A szobanövényekkel nálunk az is a gond, hogy a kislányom miatt nem lehet bárhová tenni (1 éves, és “mindenevő”). Így aztán messze nem az ideális körülmények között élnek, hanem ott, ahol nagyjából elérhetetlenek. Hmm, viszont ezek szerint még van remény a csatokkal kapcsolatban 🙂

   • Igen, nálam is sok növény él a kipusztulási zónában 😀 Néha simogatom ôket, hátha… 😀
    A csatoknál sokat segített, hogy egyáltalán kinőtt a kislányom haja 😀

   • 😀 Nálunk egyelőre az őrült tudós frizura van, főleg, mikor a sapka lekerül, és minden hajszála az égnek áll. Meg kéne már fodrászolni, de nem merem 😮

   • Na erre kell a csat 😀
    Lénának szemébe lógna, és egyszerűbb lenöveszteni, mint kéthetente vágni. Nálunk ez lett a legrövidebb út 🙂

Leave a Reply